{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odjelu za HIV/AIDS donirana oprema vrijedna 200.000 KM

F
29.11.2012. u 15:20
2
13
Odjelu za HIV/AIDS donirana oprema vrijedna 200.000 KM
2
Vrijedna donacija finansirana iz Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, malarije, tuberkuloze i malarije (GFTM) uručena je danas za potrebe Odjela za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo.
Šefica Klinike Nada Koluder-Ćimić zahvalila je za tu donaciju i istaknula da će ona znatno obogatiti dijagnostičke i terapijske procedure na Klinici i u konačnici polučiti još bolje rezultate njihovog rada.

Šefica Odjela za HIV/AIDS Vesna Hadžiosmanović istaknula je efikasnost tima koji radi na Odjelu za HIV/AIDS, te činjenicu da je mnogo mladih specijalizanata i specijalista zainteresirano za rad sa HIV inficiranim osobama.

U sastavu Klinike djeluje i centar za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV, koji je dostupan svima koji žele provjeriti svoj HIV status.

Svjetska zdravstvena organizacija je odlučila da tema World AIDS Day od 2011-2015 bude "Cilj je nula: nula novozaraženih HlV-om. Nula diskriminacije. Nula smrtnih slučajeva povezanih s AIDS."

"Potrebna im je samo dobra volja da dođu i testiraju se. Testiranje je kodirano, nema ličnih podataka. Pod tim kodom testovi se analiziraju na Mikrobiologiju. Sad imamo i brze testove, a rezultati se mogu dobiti za 30 minuta", kaže dr. Hadžiosmanović.

Današnja donacija vrijednosti je oko 200.000 eura, a sredstvima upravlja UNDP. Donacija je dio programa "Koordinirani državni odgovor na HIV/AIDS i tuberkulozu u ratu narušenom i izuzetno stigmatiziranom okruženju".

Slična oprema namijenjena je i za klinike u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Prvi pacijent hospitaliziran je na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a 1986. godine, a dosad su tretirana ukupno 93 pacijenta.

Savjetovanje i testiranje na HIV dostupno je u 22 centra za povjerljivo, dobrovoljno savjetovanje i testiranje širom BiH. Testiranje je anonimno i za korisnike besplatno, neovisno od toga da li su i gdje osobe osigurane.

Prvi decembar se širom svijeta obilježava kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: