BiH
0

Promovisano 11 publikacija o HIV-u i AIDS-u

Klix.ba
U susret obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. decembra, Udruženje "Partnerstvo za zdravlje" je danas u Sarajevu predstavilo jedanaest publikacija koje se bave problematikom i temama vezanim za HIV i AIDS.

Publikacije su rezultat dugogodišnjeg rada vođenog željom i ciljem da se pruži podrška u boljem razumijevanju prirode epidemije AIDS-a i pronađu odgovori za pravilno djelovanje po ovom pitanju.

"Sretni smo što će svim građanima naše zemlje sada biti dostupna literatura na našem jeziku koja ukazuje na uzroke epidemije AIDS-a i pokazuje stvarno stanje po ovom pitanju u BiH. Publikacije su namijenjene trenerima koji rade sa grupama sa povećanim rizikom, medicinskim radnicima i trudnicama. Prevenciju širenja epidemije AIDS-a u našoj zemlji možemo postići samo kroz edukaciju i informisanje kako medicinskih radnika, tako i sugrađana što je i glavni cilj zbog kojeg su ove publikacije nastale. Ovo zasigurno nije kraj već podsticaj za daljnje ulaganje napora u preventivne aktivnosti borbe protiv HIV-a i AIDS-a", istakla je Aida Kurtović, direktorica Udruženja "Partnerstvo za zdravlje".

Promociji su prisustvovali predstavnici civilnog društva, državnih i međunarodnih institucija, stručnjaci iz medicinske oblasti i predstavnici marginaliziranih populacijskih grupa koji su iskoristili ovu priliku za razmjenjivanje ideja i iskustva koje će doprinijeti podizanju svijesti o problemima vezanim uz HIV/AIDS.

Partnerstvo za zdravlje je izdalo publikacije u saradnji sa UNDP-om u okviru državnog projekta odgovora na HIV: ”Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u Bosni i Hercegovini”, koji finansira Globalni Fond za borbu protiv HIV-a, malarije i tuberkoloze. Publikacije se mogu preuzeti ovdje.

Pored promocije, Partnerstvo za zdravlje će u saradnji sa partnerima organizacijom "Zdravo da ste", Centrom za mlade "Abrašević", Demokratskim centarom "Nove nade" i Institutom za razvoj mladih "Kult" nizom cjelodnevnih aktivnosti obilježiti Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bihać, Bosanska Krupa i Cazin će biti u znaku uličnih akcija, koncerata i projekcija obrazovnih filmova, kojima će se iskazati podrška ljudima koji žive s HIV-om.