BiH
5

NDP o spornom audiosnimku: Režim prekraja izbornu volju građana

FENA
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Dragan Čavić (Foto: Arhiv)
Narodni demokratski pokret (NDP) smatra da bi sudovi, tužilaštva i policija "već morali biti na nogama i istraživati neviđenu lakrdiju vezano za javno obznanivanje kupovine poslaničkih mandata".

Podsjetimo, portal Klix.ba jučer je objavio audiosnimak na kojem aktuelna premijerka Vlade RS Željka Cvijanović govori i "kupovini" zastupnika.

"Desilo se, dakle, ono na šta smo posljednjih dana, a i tokom predizborne kampanje ukazivali: režim je posegnuo za najbrutalnijim sredstvima prekrajanja izborne volje građana i to je javno obznanio, gle čuda, iz usta Željke Cvijanović, persone koja bi više od drugih trebala voditi brigu o poštivanju ustavnosti i zakonitosti", ističu iz NDP-a.

Treba li podsjećati, dodao je NDP, šta bi se desilo u bilo kojoj sličnoj situaciji u civilizovanom svijetu, da je predsjednik vlade "javno priznao učestvovanje u teškom krivičnom djelu koje zadire u temeljne vrijednosti demokratskog društva – kupovina poslaničkih mandata?"

"Treba li podsjećati da je u toj situaciji davanje mita kao i primanje mita najteže krivično djelo i da li će Željka Cvijanović sarađivati s istražnim organima u raskrinkavanju davalaca i primalaca mita, u eventualnoj istrazi koja mora uslijediti", pitaju se u NDP-u.

Da li će, navode, nadležni organi pokazati spremnost da istraže ovakve navode ili će, kao i mnogo puta ranije, "u praksi funkcionisati, umjesto pravne - Dodikova privatna država, te da li će neko zbog ove afere završiti iza rešetaka - ostaje da se vidi u narednim danima i satima“.

NDP smatra da to prilika za organe i institucije sistema koji se brinu o zakonitosti, da stvar istraže do kraja, "inače će ostati još veća mrlja na cjelokupnom izbornom procesu i postizbornim kombinatorikama u kojima režim, što javnim, što tajnim sredstvima kupuje izbornu volju građana".

"Ako se, pak, desi da se neko u ovim kriminalnim kombinatorikama zaista nađe na strani režima i ako se u praksi pokaže ono o čemu svjedoči Dodikova premijerka, jasno će biti da je dobio novac i da je upao u začarani krug kriminala i korupcije. Pitanje glasi: kojim novcem i kojim sredstvima su kupljena dvojica poslanika", kaže se u saopćenju NDP-a.

NDP insistira da Cvijanović javno saopći imena "onih koji su kupljeni za novac, a da SIPA provjeri sve ove navode“.

"Ali, očigledno, sve ovo će biti vrlo teško istražiti u privatnoj državi Milorada Dodika i njegove korumpirane i na sve spremne vlasti", navodi NDP.