BiH
645

Klix.ba u posjedu snimka na kojem Cvijanović govori o "kupovini" zastupnika

Piše: E. G.
Dva suprotstavljena bloka u RS-u, SNSD i stranke okupljene oko njega te Savez za promjene, još uvijek nastoje formirati većinu u Narodnoj skupštini RS-a, gdje je situacija još neizvijesna. Nije tajna da se do većine pokušava doći političkom kupovinom zastupnika, što potvrđuje i ovaj snimak.

Portal Klix.ba je u posjedu audiosnimka na kojem aktuelna premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o kupovini zastupnika radi formiranja većine. Nije nam poznato kada je snimak nastao, niti ko je druga ženska osoba čiji glas se čuje u razgovoru sa Cvijanović. Stopostotnu autentičnost snimka nije moguće utvrditi u ovom momentu, ali prema onome što se čuje, radi se o glasu premijerke RS-a.

Na početku snimka Cvijanović drugoj osobi govori da se ne sekira, a ova joj uzvraća da su to "sigurno ona dva papka".

"Pa jeste, iz Šukalove stranke (Adam Šukalo, predsjednik Stranke Napredna Srpska), ali zato smo mi kupili drugu dvojicu, pa ću vidjeti jesmo li ih kvalitetno kupili, ako oni izdaju da imamo drugu dvojicu. Eto, hajd sad...", čuje se Cvijanović kako govori na snimku.

Ona ne precizira o kojoj drugoj dvojici je riječ.

Inače, osim Šukala iz Stranke Napredna Srpska u NSRS je prošao i Goran Đorđić, obojica kao dio koalicije DNS-NS-SRS.

S druge strane čuje se druga osoba kako traži savjet, odnosno traži upute od premijerke.

"Ja sam te htjela pitati možemo li mi isforsirati ovu priču da idemo..., već smo vrbovali Miloša Kovačevića da krene sa ovom pričom bosanski/bošnjački jezik", kaže druga osoba sa snimka.

Cvijanović odgovara: "Neka ide naravno, ko mu brani. To je do akademske zajednice da to priča, da objašnjava i da se napravi emisija... da nešto".

Nakon ovoga na snimku se čuju i druge osobe kako razgovaraju, a spominju se i oni koji traže da budu direktori, kako to govori Cvijanović, te za nekoga govori da je nesiguran, da se samo igra i da to "čak nije ni politički stav, nego igrica". Iz snimka se ne može najjasnije zaključiti o kome govori, vjerovatno o Šukalu.

Inače, lider DNS-a Marko Pavić jučer je imao sastanke sa Šukalom i Draganom Đurđevićem, predsjednikom SRS-a vezano za formiranje vlasti, ali ništa konačno nije dogovoreno, pa će održati još jedan sastanak u ponedjeljak, kako je najavljeno.