BiH
14

SNSD optužuje opoziciju za sporni audiosnimak

Klix.ba/SRNA/FENA
Nakon što je portal Klix.ba jučer objavio audiosnimak na kojem Željka Cvijanović govori o kupovini zastupnika radi formiranja većine u Narodnoj skupštini RS, aktuelna premijerka RS oglasila se kazavši da je "audiomaterijal montiran i da predstavlja najobičniju spekulaciju sa jasnim političkim ciljem".

"Nadležne službe već djeluju po službenoj dužnosti i rade na utvrđivanju odgovornosti", rekla je Cvijanović Srni.

Ona je dodala da je protiv nje kao građanina, ali i kao predsjednika Vlade RS, učinjeno "ozbiljno krivično djelo, pa i odgovor nadležnih organa mora biti ozbiljan".

Na objavljivanje audiosnimka reagovao je i SNSD koji također tvrdi da je riječ o montiranom materijalu.

U saopćenju za javnost dodaje se da je namjera snimka da se destabilizuje lider NS-a Adam Šukalo i izvuče iz skupštinske većine koja je dogovorena.

"Ovim materijalom se bave oni koji grčevito nastoje da dođu do broja od 42 u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i koji, baveći se tom temom, pokušavaju da odvuku pažnju od svoje puzeće politike pred Bakirom Izetbegovićem", tvrde iz SNSD-a.

Član Predsjedništva PDP-a Miroslav Brčkalo pozvao je danas Specijalno tužilaštvo Republike Srpske da istraži autentičnost audiomaterijala dodavši da on ukazuje na to da "koalicija predvođena SNSD-om još nije obezbijedila većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske".

On je naveo da je "interesantan" i način na koji je audio materijal dospio u javnost, te da se postavlja pitanje da li se to dogodilo "slučajno ili je riječ o unutarstranačkom obračunu u SNSD-u, kako bi se neko riješio konkurencije".

On je dodao da vjeruje da je audiomaterijal autentičan, navodeći da je PDP "spreman da se izvini ukoliko se ispostavi da je riječ o lažnom snimku".

I Srpska radikalna stranka RS (SRS) je pozvala danas Specijalno tužilaštvo RS-a i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine "da hitno pokrenu istragu povodom objavljivanja skandaloznog razgovora odlazeće premijerke, Željke Cvijanović o kupovini poslanika za skupštinsku većinu u Narodnoj skupštini RS“.