BiH
236

Navijači Željezničara: Manja presuda Izudinu Tahiroviću bila bi sramota

Klix.ba
Navijači FK Željezničar postavili su danas na Ajfelov most u sarajevskom naselju Skenderija parolu posvećenu Mirzu Raščiću, njihovom drugu kojeg je prošle godine usmrtio Izudin Tahirović pucavši iz pištolja. Tahirović je prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora, ali je uložio žalbu. Sada se očekuje odluka Vrhovnog suda FBiH.

"Za dan manja presuda od prvostepene bila bi sramota jer danas među nama nema jednog mladog života. Mirza Raščić", piše na paroli koju su napravili Mirzini prijatelja i sestra Zerina.

"Ovom parolom želim da damo do znanja da naš Mirza nikada neće biti zaboravljen, da ne misle da 'spavamo'. Ako smo se na Kantonalnom sudu Sarajevo izborili da dobije maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, onda ovakva kazna treba da ostane i na Vrhovnom sudu. Ako nam Vrhovni sud smanji kaznu ili vrati ponovo ročište na početak, onda će navijači Željezničara i porodice na ulicama tražiti pravdu za Mirzu Raščića. Mi se nadamo da će Vrhovni sud potvrditi presudu kako bi ostali dostojanstveni do kraja, kao što smo to bili od samog početka", kazala je Mirzina sestra Zerina.

Podsjetimo, Tahirovića se tereti da je 16. aprila 2015. godine oko 19:10 sati u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar ispalio četiri hica iz vatrenog oružja prema Raščiću koji je zadobio teške tjelesne povrede i preminuo u prostorijama Klinike urgentne medicine KCUS-a 25 minuta kasnije.

Tahirović je 14. novembra osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva s predumišljajem. Na ovu presudu se žalio i sada se čeka odluka Vrhovnog suda FBiH.