BiH
63

Tahirović se žalio na presudu, majka i sestra ubijenog Mirze Raščića se nadaju da neće biti promijenjena

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Izudin Tahirović koji je osuđen na 20 godina zatvora za ubistvo navijača FK Željezničar Mirze Raščića, žalio se na presudu. Majka i sestra ubijenog Raščića, Ilvana i Zerina, kazale su kako se nadaju da se neće razočarati u Vrhovni sud koji će donijeti konačnu odluku.

"Ovu izrečenu presudu posmatram kao majka i osoba koja očekuje pravdu. Nažalost, sud osuđuje na pet do 20 godina za ubistvo, koliko je maksimalno prema zakonu, što je mala kazna. Ali, upoznata s činjenicama prethodnih presuda osobama koje su izvršile ovakvo djelo, mogu reći da sam djelimično zadovoljna", rekla nam je Mirzina majka.

Zahvalila se tužiocu i sudskoj vijeću kazavši kako su bil irealni ističući kako je Mirza bio dobar čovjek koji je volio svoj klub i često volontirao .

"Bio je voljen u društvu i ponosna sam što se Mirzino ime nije zaboravilo, a nadam se da se neće zaboraviti. Imajući u vidu na koji je način moj Mirza ubijen željela bih da se ne razočaram u sudstvo i da Vrhovni sud potvrdi presudu jer se u našoj državi ubistvo ne posmatra kao ubistvo. Kakva je razlika u tome kako neko nekom oduzme život? Na kraju svega nema tog mladog života. Smatram a bi se trebao promijeniti zakon i da se ubistva kažnjavaju sa maksimalnom kaznom od 45 godina zatvora, tada bi sigurno blo manje nasilja", rekla je kroz suze.

Mirza i njegova sestra Zerina
Mirza i njegova sestra Zerina

Raščićeva sestra Zerina pratila je svako ročište na Kantonalnom sudu u Sarajevu. Ističe kako joj je to bilo jako teško i stresno.

"Mislim da je kazna od 20 godina mala za ono što je uradio, ali ja ne krivim sudsko vijeće već državu koja je donijela zakon o kaznama za ubistvo. Nažalost i kazna od 100 godina ne može vratiti našeg Mirzu", kazala je Zerina.

Zahvalila se svim svjedocima koji su pristupili suđenju, te svim Mirzinim prijateljima koji su pratili ročišta i bili podrška porodici.

"To su svi Mirzini drugovi s tribine koji kažu da je njihovo svjedočenje najmanje što su oni mogli uraditi za njihovog brata Mirzu. Svi Mirzini drugovi nas redovno posjećuju, zovu, pitaju... Želim da se zahvalim svim ljudima, Manijacama, mojoj porodici, našim prijateljima, Mirzinim prijateljima šo su bili uz nas na danu izricanja presude, kao i Manijacama koji su se skandiranjem pred sudom sjetili svog Mirze", kazala je Zerina.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Podsjetimo, Izudin Tahirović osuđen je u Kantonalnom sudu u Sarajevu prvostepenom presudom na 20 godina zatvora zbog ubistva s predumišljajem Mirze Raščića 16. aprila 2015. godine i ilegalnog držanja oružja i municije.

Naime, navedenog datuma Raščić je sa svojim drugovima s tribine u prostorijama udruženja Plavih prikupljao novac za gostujuću utakmicu FK Željezničar u Vitezu. Prema izjavama svjedoka, Tahirović se tog dana sukobio s Amarom Zulićem, otišao sa stadiona i vratio se u udruženje te ispalio četiri metka u pravcu Raščića koji je sjedio u lijevom dijelu prostorije,. Jedan metak ga je pogodio, a od zadobijenih povreda je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.