|

Nauka u BiH ima budućnost: U Sarajevu osnovan Centar za osmanističke studije

Nauka u BiH ima budućnost: U Sarajevu osnovan Centar za osmanističke studije
283
Piše: S. H.
28.12.2015. u 15:45
64
komentara
283

dijeljenja
Nauka u BiH ima budućnost: U Sarajevu osnovan Centar za osmanističke studije
U prostorijama Orijentalnog instituta u Sarajevu danas je održana osnivačka skupština Centra za osmanističke studije s ciljem populariziranja osmanistike u široj naučnoj i ostaloj javnosti. Među osnivačima su istaknuti bosanskohercegovački historičari, osmanisti poput Enesa Pelidije, Fazilete Hafizović, Aladina Husića, Elme Korić, Faruka Taslidže, Hane Younis i drugih.
Centar će djelovati kao strukovno udruženje i primarno se baviti istraživanjem i afirmacijom tema iz historije Bosne i Hercegovine osmanskog razdoblja. Među ciljevima Centra bit će populariziranje osmanistike u široj naučnoj i ostaloj javnosti u našoj državi, kao i podsticanje mlađih generacija na zainteresiranost i bavljenje osmanistikom.

U narednom periodu Centrom će rukovoditi dr. historijskih nauka Sedad Bešlija.

"Veoma mi je drago što su i bh. historičari, osmanisti dobili svoje strukovno udruženje. To su trend i praksa u savremenom svijetu nauke. Mi ćemo u narednom periodu uputiti poziv svim stručnjacima osmanistima koji djeluju u našoj državi, ali i onima van nje, da svojim saradništvom obogate ovaj projekat. Centar će biti spoj iskustva i mladosti koji je uvijek dobitna kombinacija za uspjeh. U prvoj fazi ćemo raditi na kvalitetnoj internet prezentaciji. Među ostalim zadacima bit će stručno usavršavanje, praćenje izdavačke produkcije, razmjena informacija, organiziranje naučnih konferencija, predavanja, objavljivanje knjiga i drugo. Više od četiri stoljeća naše historije osmanskog perioda zaslužuje da joj se na ovakav način pokloni pažnja. Cijenimo da Centar može donijeti samo novi kvalitet i nama stručnjacima, ali i društvu i državi općenito“, istakao je za Klix.ba Bešlija.

Pokretanje jednog ovakvog projekta je definitivno korak naprijed u izgradnji što boljih uslova za djelovanje naučnih institucija, koje su na određeni način zanemarene i čije je djelovanje svedeno na marginu.
Prijavi grešku


Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...