BiH
128

Nauka kao podstanar: Iako suočen sa deložacijom, Institut za istoriju u Sarajevu vrijedno radi

Piše: Semir Hambo
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Jedna od najrelevantnijih naučno-istraživačkih institucija u području istorije Institut za istoriju u Sarajevu konstantnim radom ostvaruje zapažene rezultate, a naročito kada je riječ o izdavačkoj djelatnosti. Međutim, uslovi u kojima funkcionišu su veoma otežani, a prijeti im i deložacija iz zgrade čiji je vlasnik Savez sindikata BiH.

Naučna ustanova, Institut za istoriju u Sarajevu počeo je raditi 1959. godine, kao institut za proučavanje radničkog pokreta. Od 1996. godine finansira se na nivou Kantona Sarajevo, a naučna djelatnost je proširena i obuhvata razdoblje istorije od ranog srednjeg vijeka do savremene istorije.

Uslovi u kojima funkcioniše Institut su veoma teški. Prije svega ta institucija nema riješeno pitanje smještaja, jer trenutno koriste prostorije Saveza sindikata BiH i svakog časa im prijeti deložacija. Veliki problem predstavlja i nedostatak prostora za knjige, časopise i arhivsku građu, pa su uposlenici primorani tražiti alternativna rješenja koja su u svakom slučaju posljednja opcija.

Inventar u kancelarijama, gdje rade naučnici, također je neprikladan, a kada dođu zimski dani nastaje dodatni problem sa grijanjem. Zbog zastarjelih instalacija, uposlenici koriste obične grijalice, kako bi donekle ublažili ionako teške uslove za rad.

Uprkos svemu, Institut za istoriju ostvaruje zapažene rezultate, a naročito su ponosni na svoju izdavačku djelatnost. Tako su nedavno organizirali promociju izdanja iz 2015. godine i to pet knjiga i četiri naučna časopisa.

"Mi u prosjeku imamo izdanje i po mjesečno. Redovno izdajemo naučne časopise Prilozi i Historijska traganja, a tu su i dodatna izdanja i knjige naših saradnika. Ponosni smo da je u 2015. godini troje naših saradnika doktoriralo, a da još osam magistranata završava svoje doktorske disertacije koje će braniti tokom 2016. godine", istakao je za Klix.ba Husnija Kamberović, direktor Instituta za istoriju.

Naročito veliki problem u radu ove institucije predstavlja oskudan prostor za biblioteku, gdje je smješten veliki broj značajnih knjiga i arhivske građe. Sam opstanak Instituta je ugrožen činjenicom da je Savez sindikata BiH vlasnik zgrade gdje je smješten Institut, odakle upozoravaju da će ih deložirati, pa bi Institut ostao i bez tih skromnih uvjeta u kojima funkcioniše.