BiH
66

Institut za istoriju ipak neće biti deložiran, Konaković obećao trajno rješenje

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Iako je za 6. januar bila najavljena deložacija Instituta za istoriju iz Sarajeva, koji koristi prostorije u vlasništvu Saveza sindikata BiH, to se do daljnjeg neće dogoditi. Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je obećao privremenu pomoć i u što skorije vrijeme trajno rješenje za tu instituciju.

Institut za istoriju u Sarajevu kao najrelevantnija naučna institucija za polje historije, suočena je sa velikim problemom nedostatka prostora za rad, jer je Savez sindikata BiH dobio sudski spor oko imovinskog prava na zgradu koju korsitre obje institucije.

Za 6. januar bila je najavljena i deložacija Instituta iz ionako katastrofalnih uslova za rad, bez grijanja, adekvatnog prostora za biblioteku i smještaj stručnih saradnika. Međutim, kako je za Klix.ba potvrdio direktor Instituta za istoriju Husnija Kamberović, dobili su obećanje od premijera KS Elmedina Konakovića o privremenoj pomoći i najavi trajnog rješenja smještaja te institucije.

"Dobili smo obećanje da će Vlada KS obezbijediti novčana sredstva za plaćanje kirije Savezu sindikata BiH do 30. juna 2016. godine, a u međuvremenu će se tražiti neko trajno rješenje za Institut", istakao je Kamberović.

Ostaje da se vidi da li nauku u BiH čekaju bolji dani, ili predstoji borba za elementarne uslove za rad. Važnost postojanja i rada Instituta za istoriju ne treba ni naglašavati, tako da ostaje nada da će nadležni konačno početi rješavati godinama nagomilane probleme i omogućiti nesmetan rad naučnicima.