Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje Milunu Kornjači

FENA
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju za zločine u Čajniču iznio je posredna saznanja o učešću optuženog Miluna Kornjače u zlostavljanju i odvođenju civila bošnjačke nacionalnosti u aprilu i maju 1992. godine.

Mirzet Čolak je kazao da optuženog smatra odgovornim i za nestanak njegovog brata Saliha i oca Fehima, koji su prilikom pokušaja da napuste Čajniče izvedeni iz autobusa i vraćeni u grad.

“Preko radio-amatera smo od poznanika iz Čajniča čuli da ih je Milun proveo krvave kroz Čajniče. Tada im se izgubio trag, dok nisu ekshumirani”, rekao je Čolak.

Kornjaču optužnica ne tereti za ovaj događaj.

Optužen je da je kao komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi” učestvovao u progonu Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. godine na lokalitetu Mostina, na izlazu iz Čajniča.

Svjedok Čolak je ispričao kako je, prije nego što je napustio Čajniče iz bezbjednosnih razloga, bio zatvoren na Mostini i surovo premlaćen.

Naveo je da je u kontejneru vidio brata Saliha i druge komšije Bošnjake, koji su svi bili izobličeni od batina i da se nije znalo ko gore izgleda.

“Milun je obično dolazio ujutro i s još jednim kojeg su zvali ‘komandant’ izvodio ljude. Bratu su mi bili polomljeni svi zubi, jer mu je on gurao pištolj u usta i okretao ga”, ispričao je Čolak, preciziravši da su mu o svemu ovom pričali brat i drugi koji su bili u kontejneru.

On lično, tog dana koji je proveo na Mostini, nije vidio Kornjaču.

Naveo je kako su ga izvjesni Todorović i još jedan izveli i tukli dok nije pao u nesvijest, a kasnije je upućen u bolnicu.

Prema riječima ovog svjedoka, šef na Mostini bio je izvjesni Vito Kajević.

Čolak je iznio saznanja i o ubistvima u “Lovačkom domu” na Mostini, koja su se dogodila kada su izvjesni Veljo Tadić i Duško Tadić došli i “počeli prozivku”.

“Ovo je ocu, majci i ženi ispričao moj brat Salih. Počela je rafalna paljba i na kraju su ih zasuli bombama. Salih je u ćošku stajao. Ovi drugi su ga pritisli i tako je preživio”, naveo je Čolak.

I dok je svjedok zajedno sa drugim članovima porodice napustio Čajniče i preko Crne Gore došao u Makedoniju, kako je kazao, njegov brat Salih i otac Fehim nisu uspjeli izaći iz grada.

Čolak je opisao da se situacija u Čajniču naročito pogoršala u martu i aprilu, kada su počele pucnjave, provokacije, odvođenja Bošnjaka, zbog čega se nisu osjećali sigurno.

Svjedok je naveo da ga je optuženi jednom zaustavio u centru grada kada je postrojavana izvjesna jedinica.

“Ispred njih je stajao Milun, i Kuvelja Dragan. Milun mi je rekao: ‘Čolak, da ti boga, šta ćeš ti ovdje? M'rš kući! Nemoj da te vodim na Mostinu’”, prisjetio se svjedok.

Na fotografiji sa postrojavanja, svjedok je lice ispred uniformisanih muškaraca identifikovao kao Kornjaču, što je optuženi u sudnici negirao, rekavši da se on nalazi na drugom mjestu.

Suđenje će biti nastavljeno 6. juna, prenosi BIRN - Justice Report.