Sud BiH
0

Suđenje za zločine u Čajniču

FENA
Na suđenju dvojici optuženih za zločine u Čajniču, dva svjedoka koja su kao policajci prisustvovali ekshumaciji u šumama u okolini Mostine tvrde da su sve osobe čiji su posmrtni ostaci pronađeni bile u civilnoj odjeći.

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH na suđenju Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, policajci Nermin Čimpo i Mirsad Obuća ispričali su da su prisustvovali ekshumacijama posmrtnih ostataka civila koji su pronađeni u šumama u okolini Mostine 2002. i 2006. godine.

Nermin Čimpo je ispričao da je prisustvovao ekshumacijama u Mostini u septembru 2002., gdje je pronađeno 18 posmrtnih ostataka, i u oktobru iste godine u mjestu Podjovanovići, gdje je pronađeno 30 tijela. Čimpo, koji je 2002. radio u Policijskoj stanici Foča, dodao je da je na licu mjesta vršena obrada posmrtnih ostataka - čišćenje od zemlje, fotografiranje i "kupljenje" u vreće.

"Prilikom ekshumacije pronađene su zaštitne maske, vojne kabanice SMB boje, također je pronađen i određeni broj čahura i zrna od metaka", istaknuo je Čimpo, dodajući da su posmrtni ostaci odvezeni u Vitkoviće (općina Goražde), gdje je nakon ekshumacije odlazio s kolegom radi fotografiranja ostataka, te da su na odjeći, koja je u Vitkovićima oprana, bila vidljiva oštećenja od metaka.

Za progon Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. na Mostini, Tužilaštvo BiH uz Živkovića i Tadića tereti i Miluna Kornjaču. Iako se suđenje Kornjači vodi odvojeno od suđenja Živkoviću i Tadiću, zbog ekonomičnosti postupaka se na istom suđenju saslušavaju zajednički svjedoci Tužilaštva. Kornjača je odbio da prisustvuje ovom suđenju uz obrazloženje da je bolestan.

S obzirom na to da je Sud BiH obaviješten da je na bolavanju zatvorski ljekar koji bi trebao pregledati optuženog, suđenje Kornjači je odgođeno. U optužnici stoji da je Kornjača bivši komandant paravojne jedinice "Plavi orlovi", Tadić nekadašnji pripadnik ove jedinice, a Živković bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču i član Kriznog štaba općine Čajniče. U Podjovanovićima su, kazao je Čimpo, pronađene tri masovne grobnice, od kojih je u jednoj nađeno devet tijela, odnosno posmrtni ostaci, civilna garderoba, kosti, čahure i zrna od metaka te lični predmeti civila.

"Šest ili sedam metara dalje, pronađena je druga grobnica, u kojoj je pronađeno 11 tijela. Na udaljenosti od 60 do 80 metara od prve grobnice, pronađena je treća, gdje je nađeno 10 tijela", kazao je Čimpo, istaknuvši da je u trećoj grobnici pronađena sajla s lancem. Mirsad Obuća, koji je kao kriminalistički tehničar u policiji u Goraždu 2006. godine prisustvovao ekshumaciji 12 posmrtnih ostataka na Mostini, ispričao je da su u borovoj šumi pronađene dvije grobnice.

Obuća je dodao da su ova tijela prevezena u Vitkoviće, a povrede su bile na kostima oštećenih - lobanji, nadlakticama, podlakticama i rebrima. Nastavak suđenja zakazan je za 5. mart, javlja BIRN -Justice Report.