Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje Kornjači za zločine u Čajniču

FENA
U nastavku suđenja Milunu Kornjači za zločine počinjene u Čajniču, svjedokinje Tužilaštva BiH potvrdile su da su tijela njihovih najmilijih, koji su bili zatvoreni na Mostini, ekshumirani poslije rata.

Senada Šuman ispričala je da je oca posljednji put vidjela 6. maja 1992. godine, kada su ga srpski vojnici odveli od kuće, a 2002. godine ga je identifikovala nakon što je ekshumiran na Mostini.

“Oca rahmetli sam prepoznala po garderobi, koja je bila izblijedila. Kosti glave mi nisu iznosili, navodno je sve bilo smrskano”, kazala je Šuman.

Ona je dodala da je od komšija saznala da joj je otac ubijen na Mostini, te da joj je jedan komšija pričao da je vidio njenog oca na Mostini krvavog i da su mu zubi bili izbijeni.

“Čula sam i od komšija Srba da je Milun tukao ljude na Mostini”, rekla je Šuman i dodala da su također bile “priče da su navodno Milun Kornjača i njegovi ljudi poubijali zatvorene na Mostini”.

Kornjača je optužen da je, kao komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, učestvovao u progonu Bošnjaka s područja Čajniča.

Između ostalog, Tužilaštvo ga tereti za učešće u ubistvu 11 civila bošnjačke nacionalnosti, koje je počinjeno 19. maja 1992. godine na Mostini.

Svjedokinja Amela Drakovac navela je da je njen suprug također ekshumiran na Mostini. Ona je kazala da je odranije poznavala optuženog Kornjaču, te da ga je 1992. godine viđala po gradu u uniformi i naoružanog.

“Duško Kornjača i njegov brat Milun imali su vlast u gradu”, rekla je Drakovac, prepoznavši optuženog u sudnici, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. juna.