BiH
0

Nastavljeno suđenje Milutnu Kornjači

FENA
Na suđenju Milunu Kornjači, optuženom za zločine počinjene u Čajniču 1992., svjedok Tužilaštva BiH rekao je da su mu braća ispričala da ih je optuženi Kornjača tukao na lokalitetu Mostina, na izlazu iz grada.
  • Rahmetli Salih i stariji brat Mirzet su mi pričali da si ih ti tukao, kazao je svjedok Himzo Čolak, odgovarajući na pitanja optuženog Kornjače.

Svjedok je rekao da je njegov brat Salih Čolak jedini preživio ubistva u Lovačkom domu na Mostini, ali da je kasnije, zajedno s ocem Fehimom, zarobljen na ulazu u Pljevlja (Crna Gora), i da su vraćeni za Čajniče.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su desetak godina kasnije na Mostini.

Kornjača je optužen da je, kao komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, učestvovao u progonu Bošnjaka s područja Čajniča.

Između ostalog, Tužilaštvo ga tereti za učešće u ubistvu 11 civila bošnjačke nacionalnosti, koje je počinjeno 19. maja 1992. na Mostini.

Svjedok Čolak je ispričao da su njegova braća bila zatvorena na Mostini, te da je Mirzet zbog teškog premlaćivanja prebačen u bolnicu u Pljevlja, a da je Salih ostao u Lovačkom domu, gdje je njegov brat jedini uspio da preživi masakr zahvaljujući tijelima drugih civila koja su ga zaklonila od metaka.

  • Navečer, oko 23.00 sata, brat Salih je došao kući. Kako sam otvorio vrata, on je pao preko praga. Bio je krvav, mokar, prljav..., prisjetio se Čolak sa suzama u očima.

Brat im je ispričao šta je doživio na Mostini.

  • Kazao je da je masakr bio oko 18.00 sati. Bio je u šoku, nije puno pričao. Rekao je da su svi poubijani. (…) Sutradan je Salih počeo da priča i kako ga je Milun tukao, gurao mu pištolj u usta, da mu je pucao iznad glave kroz kosu, naveo je svjedok.

Kako mu je brat kazao, iz Lovačkog doma su prepoznali Duška Tadića i Velju Tadića, koji su otjerali čuvara.

  • Zvali su Fehima Oruča i vikali mu da ima tvrdu jabučicu za klanje, a potom se čulo krkljanje, rekao je Čolak i dodao da su tada čuli pucanje i bacanje bombi.

Dušku Tadiću Rusu zajedno s Miloradom Živkovićem također se sudi za zločine u Čajniču.

  • Brat nije smio da ide za Pljevlja preko Mostine, pa je s ocem krenuo preko šume. Kemo Hurlov nam je kazao da su ih izvukli iz autobusa na ulazu Pljevlja. Htjeli su brata, ali otac nije dao. Onda su mu rekli: ‘Hajde, izlazi i ti’, ispričao je Čolak.

Dodao je da se s bratom Mirzetom našao u Pljevljima i da mu je i on tada kazao da ga je Milun Kornjača tukao kundakom puške.

  • Mirzet je bio crn, žut, plav od modrica, koje je imao po licu, leđima i rukama, rekao je Čolak, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. juni.