{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na suđenju u predmetu "Đelilović i drugi" svjedok Tužilaštva izmijenio iskaz

F
24.5.2012. u 17:35
0
0
Na suđenju u predmetu "Đelilović i drugi" svjedok Tužilaštva izmijenio iskaz
0
Na suđenju u predmetu "Đelilović i drugi" svjedok Tužilaštva izmijenio iskaz
U nastavku suđenja osmorici optuženih za zločin u “Silosu” 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH je tokom unakrsnog ispitivanja izmijenio dijelove svojih ranijih iskaza i pojasnio određene navode, prenosi danas BIRN-Justice Report.
Svjedok Tužilaštva BiH Đorđe Andrić je kazao kako je optuženog Bećira Hujića vidio u logoru “Silos” tri puta, dok je na ročištu 17. maja, kada je počeo svjedočiti, rekao da ga je vidio jedanput.

“Prvi put je bilo kad sam tek došao u ‘Silos’, drugi put kada sam od njega tražio lijekove za zatvorene, a treći put kada sam sreo njega i još neke ispred logora i on me pozvao u kancelariju, a drugi mi je dao cigaretu da zapalim”, kazao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja Duška Tomića, branitelja optuženog Nermina Kalembera, “zašto je rekao da je Kalember tukao profesora Vasvu Plakalovića u ‘Silosu’ jer mu je nekada u školi dao jedinicu”, Andrić je odgovorio kako zna da ga je optuženi izveo iz ćelije, ali da ne zna je li ga tukao.

Andrić je naveo da nije tačno ni da je 2002. izjavio da ga je Kalember udario puškom i psovao mu, objasnivši da je to pogrešno upisano, a da je optuženi to učinio izvjesnom Miloradu.

Optužnica tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za zločine počinjene protiv civila i ratnih zarobljenika u logoru “Silos” i drugim objektima na području općine Hadžići.

Oni su, kako se navodi u optužnici, od 1992. do 1996. godine učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu.

Osim Kalembera, koji je bio stražar u “Silosu”, ostali optuženi su, kako se navodi, bili predstavnici civilne, vojne i policijske vlasti u Hadžićima.

Na pitanje Kadrije Kolića, branioca optuženog Nezira Kazića, da li je optuženi dolazio 1992. godine “u patroli zajedno sa drugim policajcima kako bi slijedom odluke države BiH oduzeli oružje od stanovnika iz Tarčina”, Andrić je kazao kako je znao za tu odluku te da im je predao oružje.

“Bili su korektni i profesionalni, ali su poslije došla njih šestorica, napravila lom po kući i odvela mog brata na informativni razgovor”, kazao je svjedok Đorđić.

Prema rasporedu Suda BiH, nastavak suđenja u ovom predmetu je 31. maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: