BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločine u logoru "Silos" u Hadžićima

FENA
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da ga je optuženi Mirsad Šabić tukao u jednom od objekata u kojima je bio zatočen 1992. godine.

Svjedok Risto Mijatović ispričao je da ga je krajem maja ili juna 1992. Mirsad Šabić, zajedno s drugim osobama, odveo iz porodične kuće u jednu baraku u Pazariću, gdje je pretučen.

“Mirsad Šabić, Mujo Fatić i Avdo Mujan su me uveli u baraku i počeli ispitivati. Onda je počela tuča. Udarali su me i ja sam se onesvijestio. Tu su me tukli i po tabanima, stave na sto i udaraju. Boli da poludiš”, kazao je Mijatović pokazujući ožiljke na glavi i ruci koje je zadobio od udaraca i prženja cigaretom.

Svjedok je rekao da su ga, nakon tri dana provedena u baraci, Šabić, Fatić i Mujan odveli u logor “Silos”, gdje je proveo oko mjesec dana.

Mirsad Šabić je, zajedno s Mustafom Đelilovićem, Fadilom Čovićem, Nezirom Kazićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom, optužen za zločine u kasarni “Krupa” i školi “9. maj” te logoru “Silos”.

Oni su, kako se navodi u optužnici, kao predstavnici civilne, vojne i policijske vlasti, od 1992. do 1996. godine učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu, u okviru kojeg su počinili zločine protiv civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Mirsad Šabić je bio komandir Policijske stanice Pazarić, Šerif Mešanović jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u “Silosu”.

Svjedok Mijatović je ispričao da je tokom boravka u “Silosu” nekoliko puta pretučen, te da se sjeća kako su zatvorenici u “Silosu” bili tučeni na Spasovdan (pravoslavni vjerski praznik).

Svjedok je rekao da ne zna ko je tada tukao zatvorenike, ali da sumnja na one koji su ga tukli i u baraci.

“Tokom boravka u ‘Silosu’ spavali smo na betonu punom prašine. Kada dobiješ komad hljeba da jedeš a mrvica ti ispadne na pod, ti je tražiš da pojedeš iako je puna prašine. Sav obrok nam je bio taj komad hljeba i pet kašika supe. Cijelo vrijeme mog boravka spavali smo na tom betonu”, kazao je svjedok Mijatović.

Kako je rekao Mijatović, iz “Silosa” su ga Šabić, Fatić i Mujan odveli u osnovnu školu u Pazariću, gdje je nekoliko puta vidio optuženog Šabića, da bi nakon toga bio prebačen u “Krupu”.

“Mislim da je u ‘Krupi’ glavni bio jedan Šera. Bio sam u lošem zdravstvenom stanju pa su me nekada iznosili u deki na beton ispred ćelije. Jednog dana, dok sam bio na betonu, naišao je Šera, pogledao me i rekao: ‘Nikada ti odavde izaći nećeš’”, kazao je Mijatović.

Mijatović je rekao da je “Krupu” napustio početkom decembra 1992. godine, kada je razmijenjen, te da i danas ima posljedice od premlaćivanja u logorima.

“U snu skačem, sanjam onu trojicu da me tuku. To su teške traume i duboke rane”, kazao je svjedok.

Naredno suđenje održat će se 28. juna, kada će Odbrane optuženih unakrsno ispitati svjedoka, prenosi BIRN - Justice Report.