BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločine na području Stoca i Čapljine

FENA
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da tokom zarobljeništva u “Koštanoj bolnici” i logoru Dretelj nije vidio optužene Veselka i Ivu Raguža, ali da je iz priče ostalih zarobljenika čuo da su obojica optuženih maltretirala i tukla zatvorenike.

Alija Kaplan, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je da je nakon hapšenja 14. jula 1993. godine odveden u “Koštanu bolnicu”, gdje je bio fizički maltretiran.

“Tjerali su nas da udaramo i bijemo jedni druge - ja mog brata, a on mene. Odmah po dolasku dobijali smo degenek, a smještali su nas u podrum”, rekao je Kaplan, dodavši da su ljudi u “Koštanoj” odvođeni i na ispitivanja, ali da njega nisu dirali.

“Ne mogu da kažem da sam ja lično vidio, ali su mi rođaci koji su bili sa mnom u podrumu u ‘Koštanoj bolnici’ rekli da ih je, između ostalog, ispitivao i Ivo Raguž”, objasnio je svjedok.

Veselko Raguž, nekadašnji zapovjednik Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a, i Ivo Raguž, pripadnik iste brigade, optuženi su da su u julu i avgustu 1993. godine, za vrijeme oružanog sukoba Armije BiH (ABiH) i HVO-a, učestvovali u zločinu nad zatvorenim civilima u Stocu i Čapljini.

Kako smatra Tužilaštvo BiH, Veselko Raguž je naređivao, pomagao ili neposredno učestvovao u nezakonitom hapšenju i zatvaranju civila, te preseljenju bošnjačkih žena i djece, kao i u fizičkom zlostavljanju i mučenju zatvorenih civila u tim gradovima.

Ivo Raguž je optužen da je učestvovao u fizičkom zlostavljanju civila.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. mart ove godine, prenosi BIRN - Justice Report.