Kantonalni sud u Mostaru
0

Nastavak suđenja Miroslavu Ragužu za ratni zločin

FENA
U nastavku suđenja Miroslavu Ragužu pred Kantonalnim sudom u Mostaru, svjedok tvrdi da je optuženi pokušao smiriti galamu kada su vojni policajci vodili jednog od zarobljenika kroz Koštanu bolnicu u Stocu, javio je danas BIRN-Justice Report.

Svjedok Slaven Milanović, bivši pomoćnik zapovjednika Sigurnosne informativne službe (SIS) u Stocu i pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kazao je da je pazio na sigurnost vojnika koji su bili na liniji.

Optuženog Raguža, kako je kazao, poznaje sa sastanaka na kojima su razmjenjivali informacije o dešavanjima u njihovim zonama odgovornosti.

“Bio sam u prostoriji sa Miroslavom Ragužom i nešto sam zapisivao. Odjednom sam čuo galamu i kako neko viče: ‘Ostavi, ostavi pušku’. Ne znam ni čija je puška bila. Okrenem se i vidim dvojicu vojnih policajaca kako vode – tada nisam znao kako se zove – Šerifa Selimića. Pokušavali su da mu otmu pušku, koja je bila pored vrata. Ne znam ni kako se našla tamo”, kazao je Milanović.

Svjedok tvrdi da je optuženi pokušao da smiri situaciju i rekao je vojnim policajcima da odvedu čovjeka da se odmori.

Milanović ne zna šta se kasnije desilo sa tim čovjekom.

Adis Nuspahić, tužilac Kantonalnog tužilaštva u Mostaru, pitao je svjedoka da li je vidio da neko udara tog čovjeka.

Svjedok je odgovorio da nije, istaknuvši da je imao malo krvi na sebi koju je brisao majicom.

“Vidio sam na Šerifu malo krvi. Bilo je naguravanja između njega i vojne policije”, dodao je svjedok.

Prema njegovom iskazu, zatvorenici u Koštanoj bolnici bili su pod ingerencijom vojne policije i, koliko je njemu poznato, samo su u “sobu za ispitivanje” dovodili pripadnike Armije BiH (ABiH).

Prema optužnici, Ragužu se na teret stavlja da je, kao pomoćnik zapovjednika SIS-a HVO-a Stolac, u “Koštanoj bolnici” u periodu od početka augusta do kraja oktobra 1993. učestvovao u fizičkom zlostavljanju i nanošenju tjelesne i duševne boli zatvorenim civilima bošnjačke nacionalnosti u “Koštanoj bolnici”.

Svjedok Pero Marić, bivši pripadnik HVO-a, potvrdio je da poznaje Edina Baljića, bivšeg zatvorenika iz “Koštane bolnice”, koji je svjedočio na ovom suđenju krajem januara ove godine.

“Edin je bio vozač u HVO-u, mislim, od ljeta 1992. do početka jula 1993. godine. Njegov zadatak je bio da prevozi vojsku do linije. Baljić je početkom jula 1993. trebao dovesti vojsku na Ošaniće, no nije se prijavio. Ja sam to odmah prijavio u vojno zapovjedništvo. Znam da je negdje u septembru ili oktobru bio uhapšen u Sladojevićima”, prisjetio se Marić.

Na pitanje Odbrane, da li je poznaje optuženog Raguža, Marić je odgovorio potvrdno, istaknuvši da je pošten i dobar čovjek, te da nije čuo da je nekoga maltretirao.

Tužilac je pitao svjedoka da li je prisustvovao kada je optuženi ispitivao zarobljenike u “Koštanoj bolnici”, na što je odgovorio da nije.

Svjedok Odbrane Ante Raguž je kazao da su krajem septembra 1993. bile “ubačene grupe” pripadnika Armije BiH koje su pucale po sanitetskim vozilima ili po onima koji su prevozili hranu.

“Mi smo poslali naše izviđače da ih traže, u čemu su i uspjeli. Zarobili su 15 vojnika, Bošnjaka, bez ikakvog maltretiranja. Kod njih je pronađeno oružje, mislim, dvije-tri puške”, kazao je Ante Raguž.

Za optuženog, svjedok je kazao da ga izuzetno cijeni, te da nije čuo da je ikoga maltretirao.

Na pitanje tužioca da li je ikada bio prisutan kada je optuženi vršio ispitivanje, svjedok je odgovorio da nije.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. mart.