{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Miroslavu Ragužu dvije godine zatvora zbog ratnog zločina

F
FENA
26.3.2012. u 11:57
0
2
Miroslavu Ragužu dvije godine zatvora zbog ratnog zločina
0
Miroslavu Ragužu dvije godine zatvora zbog ratnog zločina
Kantonalni sud Mostar proglasio je danas krivim Miroslava Raguža, (1960) iz Stoca, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a proširenom optužnicom Kantonalnog tužilaštva Mostar i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, te ga nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora.
Raguž je proglašen krivim da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između HVO-a i A RBiH kao pomoćnik zapovjednika SIS-a HVO-a u Brigadi "knez Domagoj", u "Koštanoj bolnici“ na području općine Stolac u razdoblju od početka augusta do kraja oktobra1993. godine postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba i o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Predsjedavajući Sudskoga vijeća Hamo Kebo kazao je kako je Ragužu izrečena minimalna kazna budući je kao pomoćnik zapovjednika imao ograničeno djelovanje rada.

Tužilac kantonalnog tužilaštva koji je zastupao optužnicu, Adis Nuspahić kazao je kako je zadovoljan osuđujućom presudom i visinom kazne.

Podsjećamo, Bojan Krešić, branitelj optuženog Raguža nedavno se u završnim riječima osvrnuo na proširenu optužnicu napominjući kako se tužilaštvo nije trebalo okoristiti dokazima obrane budući da je svjedok odbrane zapravo ustvrdio kako su dvojica oštećenih bili ratni zarobljenici, odnosno pripadnici A RBiH, nakon čega je Tužilaštvo i proširilo optužnicu.

Inače, u dokaznom postupku, saslušana su, uz ostalo, četiri svjedoka-oštećena na okolnosti protuzakonitog zatvaranja 03. 08. 1993. godine u "Koštanoj bolnici", u Stocu, zajedno sa skupinom Muslimana-Bošnjaka, a dvojica od njih prepoznala su Raguža kao osobu koja ih je ispitivala, ali ih on, kako su ustvrdili, nije osobno fizički zlostavljao, nego drugi koji su ih privodili.

Optužnicu je podiglo Tužilaštvo BiH 12. 09. 2009. godine, a preuzelo Kantonalno Tužilaštvo Mostar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: