Zbog ratnih zločina u Stocu
0

Kantonalni sud u Mostaru osudio Raguža na dvije godine zatvora

FENA
Kantonalni sud u Mostaru osudio je Miroslava Raguža na dvije godine zatvora zbog zločina počinjenih 1993. godine u Stocu nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Raguž, bivši pomoćnik zapovjednika Sigurnosne informativne službe (SIS) Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Stolac i pomoćnik zapovjednika Četvrte bojne Knez Domagoj HVO-a, proglašen je krivim za zlostavljanje civila i ratnih vojnih zarobljenika bošnjačke nacionalnosti u Koštanoj bolnici u Stocu.

Kantonalni sud u Mostaru osudio je Raguža na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Mostaru Hamo Kebo obrazlažući presudu je kazao da je tokom suđenja dokazano da je optuženi početkom augusta 1993. učestvovao u ispitivanju i fizičkom zlostavljanju Šerifa Selimića.

"Dokazano je da je Selimića ispitivao optuženi Raguž, a da su ga dvojica neidentifikovanih pripadnika HVO-a udarili željeznom polugom po glavi, nakon čega je izgubio svijest. Kada je došao sebi, Raguž ga je nastavio ispitivati, a jedan od vojnika ga je ponovo udario pesnicom u stomak", ispričao je Kebo.

Predsjedavajući Sudskog vijeća je kazao da je dokazano da je u septembru 1993. optuženi Raguž ispitivao Edina Baljića, a tokom ispitivanja u prostoriji su bili prisutni neidentifikovani pripadnici HVO-a koji su ga udarali dok se nije onesvijestio.

"Kada je ponovo vraćen na ispitivanje, Baljić je opet fizički zlostavljan, a Raguž je vojnicima HVO-a davao znakove glavom i očima kada će ga udariti", rekao je Kebo.

Presudom je Raguž proglašen krivim da je kao ovlaštena osoba kriv za zlostavljanje zatvorenika prilikom njihovog ispitivanja.

"Bez obzira što nije lično zlostavljao zarobljenike, optuženi je odgovoran jer je bio prisutan kada su neidentifikovani vojnici HVO-a vršili nasilje nad zarobljenicima", kazao je Kebo, javlja BIRN - Justice Report.