Kantonalni sud u Tuzli
0

Nastavljeno suđenje za zločin u Srebreniku

FENA
Kantonalni sud u Tuzli
Kantonalni sud u Tuzli
U nastavku suđenja trojici optuženih za zločin počinjen u Srebreniku, vještak Kantonalnog tužilaštva u Tuzli rekao je da je Stevo Tešić zaklan na jednom mjestu, pa odvučen na drugo, gdje je pronađen.

Analizirajući fotodokumentaciju i zapisnik o vanjskom pregledu tijela ubijenog Steve Tešića, vještak Zdenko Cirhlaž je kazao da je smrt nastala usljed iskrvarenja.

“Klanje nije izvršeno na jednom mjestu, jer trag krvi nije tako obilan na fotodokumentaciji, pa pretpostavljam da je osoba dovučena do mjesta gdje je pronađena”, dodao je Cirhlaž.

Cirhlaž je iznio nalaz i mišljenje na suđenju Hamedu Salihoviću, Nedžadu Oriću i Azemu Ahmiću, koji su optuženi da su, kao pripadnici 243. muslimanske podrinjske brigade Armije BiH (ABiH), 17. jula 1995. u mjestu Jasenica zaustavili autobus ispred kuće Steve Tešića, gdje se okupila veća grupa prognanih iz Srebrenice. U optužnici je navedeno da su optuženi, nakon što su od uznemirene gomile čuli da izbjeglicama nije dozvolio useljavanje u svoju kuću, pretukli Tešića, unijeli ga u autobus i odvezli do kasarne u mjestu Ciljuge (općina Živinice).

“Istu noć nepoznata osoba je, u kasarni u kojoj se nalazio veći broj vojnih i civilnih lica, Tešiću nanijela duboku reznu ranu na vratu, usljed čega je, od posljedica iskrvarenja, preminuo”, navedeno je u optužnici.

Svjedoci Meho Arnaut i Fikret Ibrahimović, bivši pripadnici bataljona Vojne policije Drugog korpusa ABiH, govorili su o hronologiji događaja, istaknuvši da je protiv optuženih bio pokrenut disciplinski postupak zato što su u pijanom stanju pretukli civilnu osobu.

Ibrahimović je kazao da su u pritvoru imali tri osobe protiv kojih je bio pokrenut i disciplinski postupak na nivou brigade, te da je na kraju pokrenut krivični postupak protiv N.N. izvršioca.

Svjedok Dževad Mahmutović je rekao da je naredbu o izricanju vojničkog pritvora od deset dana zbog pijanstva i nanošenja povreda civilu izdao Bajro Kasumović, tadašnji komandant 243. muslimanske podrinjske brigade ABiH, koji je u to vrijeme bio i pomoćnik brigadnog komandanta za bezbjednost.

“Salihović, Orić i Ahmić su dobili deset dana pritvora kako bi ih zadržali i da bi bili dostupni organima za pokretanje postupka”, kazao je svjedok Mahmutović, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. mart.