USK
0

Nastavljeno suđenje Almiru Šabančeviću za ratni zločin

FENA
Pred sudskim vijećem Kantonalnog suda u Bihaću danas je nastavljen glavni pretres, u obnovljenom suđenju Almiru Šabančeviću, optuženom za zločine nad ratnim zarobljenicima na području općine Velika Kladuša, saslušavanjem tri svjedoka optužbe.

Optužnica tereti Šabančevića da je u julu 1995. godine u reonu Johovice učestvovao u zarobljavanju i maltretiranju šest pripadnika 5. korpusa ARBiH, te ubistvu jednog od njih hicim iz automatske puške. Tada je bio pripadnik diverzantske jedinice “Jastrebovi” u sastavu Trećeg bataljona tzv. Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne ( NO APZB).

Šabančevića je Kantonalni sud u Bihaću 1997. osudio na 14 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za zločine nad ratnim zarobljenicima na području općine Velika Kladuša, ali je ova presuda ukinuta i naloženo je održavanje obnovljenog suđenja.

Dvojica, od danas saslušana tri svjedoka, promijenila su iskaz. Radi se o Sulejmanu Musliću, jednom od zarobljenih pripadnika 5. korpusa i Samiru Kajtezoviću, koji je bio pripadnik iste jedinice kao i optuženi, te njegov komšija.

Muslić je danas svjedočeći o ubistvu Nihada Dizdarića, jednog od zarobljenika, kazao da je to počinio optuženi Šabančević ili njegov saborac Dževad Đogić. Nije bio siguran, koji od njih dvojice, s obzirom da je bio pretučen i nije mogao vidjeti ko je pucao, a obojica su imala puške. Prethodno je Muslić pet puta davao iskaze o ovom ubistvu. Tri puta je teretio optuženog Šabančevića, a dva puta Đogića, zbog čega je i osuđen zbog davanja lažnog iskaza 2005. godine.

Kajtezović je danas izjavio da ostaje kod iskaza datog 2004. godine da je ubistvo Dizdarića počinio Džemal Đogić, iako je ranije dva puta za ubistvo teretio optuženog Šabančevića.

Kantonalni tužilac Jasmin Mesić uložio je prigovor kazavši da današnji iskaz smatra nevjerodostojnim, dok je obrana pak uložila prigovore na ranije iskaze kojima je svjedok teretio optuženog Šabančevića za ubistvo.

Predsjednik sudskog vijeća, Fikret Hodžić konstatovao je da postoji sumnja da je Kajtezović počinio krivično djelo davanja lažnog iskaza.

Svjedočio je danas i Sead Okanović, također jedan od zarobljenih pripadnika 5. Korpusa. On je ostao pri ranijem iskazu da je tek kasnije nešto čuo o ubistvu Dizdarića, ali da on to nije vidio.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za ponedjeljak, 12. marta, kada će biti saslušani i ostali svjedoci iz optužnice.