Kantonalni sud u Bihaću
0

Nastavljeno suđenje Almiru Šabančeviću

FENA
U nastavku suđenja Almiru Šabančeviću pred Kantonalnim sudom u Bihaću, svjedok Samir Kajtezović kazao je da je optuženi ubio Nihada Dizdarića.

Kajtezović je pojasnio da je u izjavi datoj tokom istrage rekao da je za ubistvo Nihada Dizdarića kriv izvjesni Džemal Đogić, ali da je to učinio samo “na nagovor i uz sugestije optuženog”.

Svjedok Kajtezović je kazao da su mu braća optuženog prijetila smrću.

“Obojica smo učestvovali u zarobljavanju osam pripadnika Petog korpusa tokom akcije na Johovici. Almir Šabančević je Dizdarića izveo naprijed, a kako za puškomitraljez nije imao više municije, od drugog vojnika je uzeo automatsku pušku i ubio ga. Bojim se krvi i to mi je bilo strašno. Dok je Almir bio u zatvoru, prijetila su mi njegova braća, čak je jedan od njih na mene nasrnuo automobilom. Sve sam prijetnje prijavljivao policiji, ali nisam dobio zaštitu. Iz straha sam 2004. godine promijenio iskaz i rekao da je Đogić izvršio ubistvo, a nije”, rekao je Kajtezović.

Odgovarajući na pitanja odbrane, Kajtezović je kazao da je prijetnje dobijao u vrijeme dok je Šabančević bio u pritvoru i zatvoru, te da nakon njegovog puštanja na slobodu istih nije bilo.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću tereti Šabančevića da je u julu 1995. godine u rejonu Johovice učestvovao u zarobljavanju i maltretiranju šest pripadnika Petog korpusa Armije BiH (ABiH) te ubistvu jednog.

Šabančević, bivši pripadnik diverzantske jedinice “Jastrebovi” u sastavu Trećeg bataljona tzv. Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), 1997. je osuđen na 14 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za zločine nad ratnim zarobljenicima na području općine Velika Kladuša, ali je ova presuda ukinuta i naloženo je održavanje obnovljenog suđenja.

Na ovom suđenju saslušan je i Suad Porčić, bivši pripadnik jedinice “Jastrebovi” NOAPZB-a, koji je rekao da je tokom akcije u rejonu Johovice bio sa optuženim Šabančevićem, te da su njih dvojica spriječila Džemala Đogića da izvrši ubistvo još dvojice zarobljenih pripadnika Petog korpusa ABiH.

Porčić je također dodao da je u iskazu datom 2004. godine kazao da se ne može sjetiti događaja sa Johovice i da je samo čuo da je jednog zarobljenika Petog korpusa ubio Đemal Đogić.

“Bili smo 15 metara udaljeni od Đogića i Žućka, koji su počinili ta ubistva. Čuli su se pucnjevi i do nas je došao kolega i rekao da su zarobljeni borci Petog korpusa te da su strijeljana dvojica. Krenuli smo prema kući iz koje je Đogić izvodio dvojicu zarobljenika. Ja sam lično pucao Đogiću ispred nogu kako bih ga spriječio da ubije te ljude. Cijelo vrijeme sa mnom je bio Almir Šabančević i kunem se životom da to ubistvo nije počinio”, kazao je Porčić.

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću saslušalo je na ovom suđenju Ramiza Porčića i Ibrahima Nadarevića, bivše saborce optuženog Šabančevića, koji su rekli da su za ubistvo ratnog zarobljenika 1995. godine čuli od drugih te da nemaju direktna saznanja o tome.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. april 2012. godine, prenosi BIRN - Justice Report.