BIRN - Justice Report
1

Suđenje trojici pripadnika Armije RBiH: Slabo sjećanje svjedoka

FENA
Na suđenju pripadnicima Armije RBiH za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1995. godine na području općine Srebrenik, svjedoci se nisu mogli sjetiti više detalja o incidentu u kući Steve Tešića iako im je o tome predočena evidencija.

Svjedok Nuraga Kurtić rekao je da je prošlo mnogo vremena i da se ne može sjetiti da li je bio dežurni policajac kada je napadnut Stevo Tešić.

Ovog svjedoka pozvalo je Sudsko vijeće u namjeri da utvrdi ko je 17. jula 1995. u knjizi dnevnih događaja Policijske stanice Srebrenik vlastoručno evidentirao da je “došlo do fizičkog napada na Stevu Tešića”.

Na insistiranje predsjedavajuće Sudskog vijeća Rozalije Džanić da pogleda ono što je upisano, Kurtić je rekao da to nije njegov rukopis.

Jedino se prisjetio da je od Muhameda Hodžića, koji je tada bio zamjenik komandira Odjeljenja Policijske stanice Srebrenik, čuo da su “neki istukli Stevu Tešića”.

Hamed Salihović, Nedžad Orić i Azem Ahmić optuženi su da su, kao bivši pripadnici Armije RBiH, 17. jula 1995. u mjestu Jasenica pretukli Stevu Tešića i u besvjesnom stanju ga odvezli do kasarne u mjestu Ciljuge na području općine Živinice.

Tamo su Tešića ostavili na zemlji a on je tokom sljedeće noći umro.

“Bio je mrak. Čini mi se da sam došao u obezbjeđenje kuće. Ne znam čija je kuća bila”, rekao je svjedok Dževad Hodžić, koji se nije mogao sjetiti nikakvih detalja osim da je “bio u patroli i da su nakon naređenja pješačili sat vremena do te kuće”.

Tokom svjedočenja i predočavanja dokumenata konstatovano je da postoji dupla evidencija u Policijskoj stanici Srebrenik i Odjeljenju Tinja, iz koje proizlazi da je slučaj prijavljen u dva različita termina.

Radi razjašnjenja ove situacije bit će pozvan predstavnik Policijske stanice Srebrenik, a nastavak suđenja je 15. juna, kada bi trebao biti saslušan i vještak neuropsihijatar, prenosi BIRN - Justice Report.