Predmet "Respiratori"
0

Nastavlja se suđenje Novaliću i ostalima, danas svjedoči Mustafa Kadribegović iz FUCZ-a

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Fadil Novalić sa svojim pravnim timom (Foto: T. S./Klix.ba)
Pred Sudom BiH danas se nastavlja ročište u predmetu "Respiratori", gdje se na optuženičkoj klupi nalaze federalni premijer Fadil Novalić i drugi, a koji se terete za nabavku 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina".
Najavljeno je da će se pred sudom u svojstvu svjedoka pojaviti Mustafa Kadribegović, koji je nakon suspenzije Fahrudina Solaka kratko bio na čelu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Na prošlom ročištu održanom 1. oktobra ove godine svjedočili su uposlenici Agencije za lijekove, koji su obrazložili kakva je bila njihova uloga u nabavci spornih respiratora.

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti te primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja te njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.