Sud BiH
268

Ročište za aferu "Respiratori": Odgovorna osoba u "Srebrenoj malini" i faktura izazvali polemike

B. R.
Fikret Hodžić (Foto: T. S./Klix.ba)
Fikret Hodžić (Foto: T. S./Klix.ba)
Mladen Čančarević, Dragana Reljić i Strahinja Obradović danas su svjedočili pred Sudom Bosne i Hercegovine na ročištu za aferu "Respiratori".

Kao zaposlenici Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine govorili su o svojoj ulozi u prošlogodišnjoj nabavci Federacije Bosne i Hercegovine 100 respiratora iz Kine za 10 miliona KM. Bili su svjedoci tužilaštva, a ispitivali su ih tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić.

Odgovarajući na pitanja tužitelja Hukeljića, Čančarević, koji je angažovan na pravnim poslovima u Agenciji, istakao je da mu je direktor Agencije Aleksandar Zolak kontaktirao i tom prilikom spomenuo da je Zolaka informisao Miloš Stefanović iz UIO Bosne i Hercegovine da firma "Srebrena malina" namjerava uvesti respiratore.

Kako je ispričao Čančarević, Stevanović je Zolaku sugerisao da Agencija hitno postupi po zahtjevu za registraciju spomenute firme, a čime bi joj se omogućilo da uveze respiratore.

Naglasio je da ga je nakon toga telefonski nazvao vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić, jedan od optuženih, ali da mu nije odmah odgovorio na poziv. Kako je kazao, Hodžić mu je kasnije rekao da ga kontaktira po preporuci Stevanovića. Poslije izvjesnog vremena, priča Čančarević, on i Hodžić su razgovarali o proceduri za registraciju.

Tvrdi da je "Srebrena malina" dostavila potrebnu dokumentaciju te da je to učinila preko e-maila i telefonski. Upitan da li je bilo prihvatljivo to učiniti na takav način, odgovorio je potvrdno.

Zašto je dato odobrenje za interventni uvoz

Ukazao je da Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), koja je učestvovala u nabavci respiratora, nije bila registrovana kao veleprometnik medicinskim sredstvima. Govoreći o tome zašto je "Srebrenoj malini" dato odobrenje za interventni uvoz, naveo je da je to učinjeno iz razloga što se Federacija Bosne i Hercegovine tada tretirala kao "privredni sistem" s obzirom na pandemijske okolnosti. Takvom odlukom ubrzava se postupak.

Ocijenio je da je cijeli birokratski postupak trajao četiri-pet dana.

Na pitanje da li je bilo izloženo pritiscima, Čančarević je odgovorio da su "stravični pritisci od početka pandemije". To je obrazložio podsjetivši da od rada Agencije znatno ovisi koliko brzo će se nabaviti lijekovi i sredstva potrebna za spašavanje života. Kako je izjavio, i ocjena federalne vlasti da su im hitno potrebni respiratori je doprinijela da brzo obrade zahtjev "Srebrene maline".

Odgovarajući na pitanja Vasvije Vidović, advokatice prvooptuženog, premijera Federacije Fadila Novalića (SDA), potcrtao je da ga Novalić nije kontaktirao te da mu ga Zolak uopće nije spominjao.

Čančarević je ukazao da Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine ne razmatra kojom se djelatnošću bavi data firma prilikom zahtjeva za upis u registar Agencije i dobijanje dozvole za uvoz.

Odgovarajući na pitanja Senke Nožice, advokatice federalne ministirice finansija i zamjenice premijera Jelke Milićević (HDZ), Čančarević je izjavio da su prema njegovim saznanjima slični zahtjevi prema Agenciji, kako je rekao, tokom prethodnog menadžmenta rješavani i za jedan dan.

"Nepotpuna prijava kasnije dopunjena"

Sljedeća koja je svjedočila je jedna od četiri inspektora u Agenciji Dragana Reljić.

Odgovarajući na pitanja tužioca Hukeljića, istakla je da je na priloženim dokumentima za uvoz respiratora bilo označeno "hitno, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine". Prema njenim riječima, glavna inspektorica Agencije Indira Fazlagić, koja je svjedočila na prethodnom ročištu 29. septembra, joj je ukazala da ove dokumente treba hitno obraditi.

Istakla je da je o ovom zahtjevu razgovarala i sa Čančarevićem. Navela je da je utvrđeno da prijava nije bila potpuna te da su od "Srebrene maline" tražili da je dopuni. Kako je kazala, ne može se sjetiti koji dokumenti su falili.

Pitanje stručnog ispita odgovorne osobe u "Srebrenoj malini"

Najviše polemike među tužiocima i odbranom izazvalo je to da li je odgovorna osoba za materijalnu bilansu kupljenih respiratora u "Srebrenoj malini" ispunjavala zakonske i druge propise kojima je regulirano ko može raditi taj posao.

Reljić je govoreći o tome ukazala da ta osoba mora imati šesti stepen obrazovanja zdravstvenog usmjerenja. Naglasila je da zakon ne nalaže da ta osoba ima položen stručni ispit, ali da to nalaže pravilnik Agencije. Ranije se u javnosti špekulisalo da je odgovorna osoba bila voditeljica televizije Hayat, na kojoj je radio i Hodžić, Ana Bavrka.

Reljić je potcrtala da je Agencija uvjerenje o tome da odgovorna osoba ima položen stručni ispit dobila, kako je izjavila, dva-tri mjeseca nakon završetka postupka. Navela je da se odgovorna osoba u međuvremenu promijenila te je napomenula da se svaka kompanija ima rok do pola godine da uspostavi sistem kontrole kvaliteta uređaja.

Odgovorna osoba je ona koja prati i da li će se desiti neželjeni efekti prilikom korištenja medicinskog uređaja.

"Izostanak fakture"

Prema njenim riječima, "Srebrena malina" ih je informisala o tome da su respiratori nakon carinjenja odmah ustupljeni FUCZ-u, ali da im nisu odmah dostavljeni dokumenti kojima se tretira ovo pitanje - to je urađeno kasnije.

Navela je da nisu dobili fakturu i obrazac o prijemu robe. Tvrdi da su tražili fakturu, a kao razlog za to je istakla što se na osnovu nje može vidjeti kada je pravno lice došlo u posjed robe prije ili poslije dobijanja saglasnosti Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Također tvrdi da je kasnije dobila potvrdu pomoćnika direktora FUCZ-a kojom su informisani da su preuzeli respiratore.

Odgovarajući na pitanja advokatice Vidović, Reljić je ukazala da nedostatak dozvole za prometovanje nije krivično djelo, već prekršaj koji se novčano sankcioniše.

Odgovarajući na pitanja Mirne Avdibegović, advokatice Fikreta Hodžića, poručila je da se roba ne može ocariniti dok Agencija ne izda potrebne dozvole.

"Hodžić preuzeo dokumente u kancelariji Agencije"

Strahinja Obradović, koji je sebe predstavio kao stručnim saradnikom u inspektoratu Agencije za lijekove i medicinska sredstva, je naglasio da je Hodžić iz kancelarije Čančarevića uzeo potrebne saglasnosti. Kako je rekao, ne može se sjetiti da je nekoj drugoj kompaniji isti dan dato odobrenje za interventni uvoz i da je registrovana za promet lijekovima, odnosno medicinskim sredstvima.

Podsjećamo, osim Novalića, Hodžića i Milićević, optužen je i suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak.

Novalić, Hodžić i Solak optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti te primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Sljedeće ročište je zakazano za 6. oktobar u 9 sati kada bi trebali svjedočiti bivši v.d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović i Šeherzada Halilović.