Panel diskusija
2

Nasilje nad ženama u medijima je nedopustivo - Kako prevazići sigurnosne izazove

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Novinarkama u našoj zemlji potrebna je bolja zaštita kako bi se osjećale sigurnije i time efikasnije obavljale svoj posao, a nasilje nad njima neće se i ne smije tolerisati, poručeno je na početku današnje panel diskusije "Da li su novinarke u BiH sigurne i zašto nisu?" koja se održava u Sarajevu.

Na današnjem panelu u organizaciji Misice OSCE-a u BiH i Balkanske istraživačke regionalne mreže (BIRN) giovorit će Martina Mlinarević, Dalija Hasanbegović-Konaković, Marija Arnautović, Biljana Radulović, Hatidža Gušić te šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, ali i brojne novinarke koje će govoriti o ličnim iskustvima sa sigurnosnim izazovima.

Pitanja za koja se tragaju odgovori na današnjem panelu su kako osigurati bolju zaštitu novinara, koji su postojeći pravni mehanizmi zaštite novinarki i koliko su efikasni, postoji li dovoljno solidarnosti među medijskim radnicima da se nose sa sigurnosnim izazovima, šta civilno društvo i međunarodna zajednica mogu uraditi da doprinesu poboljšanju stanja sigurnosti novinarki, lako osigurati da vlasnici platformi putem kojih se širi govor mržnje, kao i počinioci, preuzmu odgovornost...

Novinarke su dvostruke više puta izložene napadima nego njihove muške kolege, pokazala su nedavna istraživanja OSCE-a.

"Za razliku od muškaraca, novinarke se susreću sa drugačijim vrstama nasilja, na drugačiji način im se prijeti jer su žene, a izložene su i seksualnom nasilju", kazala je Hatidža Gušić iz BIRN-a.

Dalija Hasanbegović-Konaković ističe kako su šokantni statistički UN-ovi podaci da je u BiH svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja koje je, dodaje, itekako prisutno u novinarstvu.

"Stvorena je atmosfera u kojoj je puno lakše udariti na ženu u svakoj profesiji, nego na muškarca. Generalno se treba pričati o napadima i na novinarke i na novinarke. BiH prema indeksu slobode medija reportera bez granica kotira bolje od svi h oistalih zemlaja regije, ali svjedoci smo učestalih napada na novinare u proteklim mjesecima. Uz to, nemamo nikakvih sudskih epiloga. Moramo pričati o tome, ohrabriti žene da pričaju o nasilju u svakoj profesiji. Nasilje je nedopustivo. U ovoj profesiji puno češće se dešava da ćete na putu obavljanja posla naići na salve prijetnji i vrijeđanja ukoliko ste žena. Moramo zaboraviti na ono 'šuti i trpi' jer poslije verbalnog nasilja dešava se i fizičko. Nadam se da će ovo preći u nešto šire gdje ćemo pokrenuti cijeli društvo da se osvijesti, da se žene osnaže i progovore te da više zaboravimo i na šale koje insinuiraju da je u redu izvršiti bilo kakav oblik nasilje prema ženama", kazala je Hasanbegović-Konaković.

Ambasadorica Kathleen Kavalec podjeća kako smo proteklih godina svjedoci sve učestalije pojave govora mržnje, uvredljivih komentara i prijetnji upućenih novinarkama putem online sredstava komunikacije širom svijeta, pa i u BiH.

Misija OSCE-a u BiH snažno je opredjeljena za pružanje podrške slobodi medija i zaštiti novinara, a naročito novinarki. Novinari igraju veoma važnj ulogu u društvu jer pružaju informacije i stvaraju pretpostavke za ostvarenje transparentnosti zbog čega se često suočavaju sa složenim i opasnim situacijama u svom nastojanju da informištu građane. Oni koji imaju hrabrosti izvještavati o gorućim pitanjima kao što su korupcija, ratni zločini i tranzicijska pravda, veoma često rade to na štetu vlastite sigurnosti. Kao pripadnice novinarske proifesije, žene se suočavaju s velikim izazovima, naročito sada kada se platforme društvenih medija iskorištavaju za napade i uznemiravanje drugih. Ovaj skup jedan je od koraka koji poduzimamo u cilju podrške svim novinarkama, spisateljicama, autoricama i freelancericama da se oglase u javnosti i suprotstave nasilju s kojim se suočavaju. Mi u misiji OSCE-a u BiH i dalje ćemo biti saveznici novinara u njihovoj borbi za ravnopravnost, sigurnost i novinarsku slobodu", naglasila je Kavalec.

Na današnjoj konferenciji govorit će se o posljedicama koje kontinuirani napadi na novinarke imaju na društvo u cjelini, a nakon panela koji traje do 15:30 sati bit će prikazan dokumentarni film "A Dark Place - Safety of Female Journalists Online"