BiH
0

Naši vojnici u Afganistanu ponosno stoje ispod bh. zastave na dalekom ratištu

Piše: E. G.
Mnogo prije države, bosanskohercegovačka vojska ušla je pod NATO kišobran. Od političkog segmenta Sjevernoatlantskog saveza još smo miljama daleko, ali na vojnom polju, kažu, briljiramo.

Skupa sa vojnicima najvećih svjetskih vojnih sila, Oružane snage BiH, treću godinu učestvuju u Međunarodnoj misiji podrške miru u Afganistanu (ISAF). Njih 45 najspremnijih dobrovoljaca Oružanih snaga BiH u Afganistanu su dio Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti. Oni ne učestvuju u borbama, ali obavljaju najsloženiji zadatak - osiguravaju bazu i svakog čovjeka u njoj.

U specifičnom ratu kakav se vodi u Afganistanu posljednjih dvanaest godina, baze su sve češće meta napada bombaša samoubica. Zato se svaki posjetilac provjerava s naročitim oprezom. Sigurnost u bazi nije lako održavati jer se i najmanja greška plaća životom.

Sveukupni angažman bosanskohercegovačkog kontingenta u Afganistanu zapazili su i u komandnom vrhu. Cijene njihovu pouzdanost, ali i vedro raspoloženje.

Britancima i Dancima jedino još brojčano ne pariraju. Brigadir pod čijom su komandom, između danskih i naših vojnika ne pravi razliku. Za njihov angažman ima samo riječi hvale. Brigadir Kresten Hedegard, komandant danskog kontingenta u misiji ISAF kaže da su pripadnici Oružanih snaga BiH definitivno po NATO standardima.

"Provode zadatke profesionalno kao što bi i ostale zemlje uradile, čak i profesionalnije od nekih. Vojnici iz BiH su veoma odgovorni u onome što rade. Ne mislim da bih mogao uvjeriti danske vojnike da osiguravaju kamp tako dobro kao što to oni rade. Kada je prošli tim napuštao Afganistan, bili su na veoma visokom nivou. Definitivno, veoma su dragocjen dio ISAF-a", kaže Hedegard.

U sastavu tima iz BiH su i dvije žene, ali to ništa ne mijenja, jer tu u bazi su jednostavno svi vojnici i obavljaju jednake poslove.

U ISAF-u se izuzetno poštuje ono što vojnici iz naše zemlje rade u Afganistanu. Tako su na rođendan Oružanih snaga BiH postrojene elitne britanske i danske kraljevske jedinice, što u vojnoj praksi nije čest slučaj. Ono što zadivljuje strance je i to što svi naši vojnici ponosno stoje pod zastavom svoje domovine, uprkos tome što su mnogi od njih tokom rata jedni druge gledali preko nišana.

Nastavi li se opredjeljenje naše države da do kraja učestvuje u ovoj mirovnoj misiji, kroz isto iskustvo moglo bi proći još najmanje 200 pripadnika Oružanih snaga BiH.

Kako su se snašli na dalekom ratištu? Na kojem nivou je njihova obučenost? Kako su od vojski koje su se prije 20-ak godina, tokom rata u BiH, gledale preko nišana, evoluirali u modernu armiju koja je sada u stanju učiti Afganistance kako da izgrađuju vojne kapacitete? Kakav dojam naši vojnici ostavljaju na pretpostavljene, a kakav na Afganistance? Šta su im najveći izazovi i kako im odolijevaju? Kako prevladavaju jezičke i kulturološke barijere? Ima li za njih uopće nesavladivih prepreka?

Ovo su samo neka od pitanja za kojima su tragale kolege sa BHT1 u svojoj ekskluzivnoj reportaži. Kamera BHT-a je ujedno prva i jedina iz BiH koja je dobila odobrenje da snima u NATO bazama. Zanimljivu priču o vojnicima iz BiH u Afganistanu donose reporterka državne televizije Adisa Ajdaslić i kamerman Emir Morina. "Mirovnu (e)misiju u Afganistanu" BHT1 premijerno emituje 24. aprila od 20 sati, a reprizirat će je 25. aprila u 11 sati.

Između ostalog, na BHT1 saznajte i to zašto je bosanska kafa u Afganistanu postala "Seven days coffee", kako su Gurke i Vikinzi, britanske i danske elitne vojne jedinice, osim pred kraljicom, mirno stajale i pod zastavom i himnom BiH? Kako su naši vojnici i Engleze natjerali da se zapitaju o dometima svog fudbalskog umijeća?

Do tada samo na Klix.ba pogledajte galeriju fotografija snimljenih u bazi u provinciji Helmand koju osiguravaju i pripadnici Oružanih snaga BiH.