BiH
3

Pješadijska jedinica OSBiH ispraćena u mirovnu misiju u Afganistan

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U kasarni Oružanih snaga BiH Kozara u Banjoj Luci danas je upriličen ispraćaj Pješadijske jedinice Oružanih snaga u misiju podrške miru ISAF u Afganistanu.

Svečanom ispraćaju 45 pripadnika Oružanih snaga BiH šeste rotacije za misiju ISAF prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, predstavnici komandi i jedinica Oružanih snaga BiH, civilnih vlasti, predstavnici vojno-diplomatskog kora akreditovanog u BiH, kao i porodice pripadnika Pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH.

"Ponosni smo što možemo dati i našu jedinicu da u svijetu pokušava stabilizovati mir. Zadovoljni smo dosadašnjim našim angažmanom u mirovnim misijama, naročito time što imamo pohvale od drugih međunarodnih institucija koje rukovode međunarodnom misijom", rekao je novinarima zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

On je izrazio očekivanje da će pripadnici Oružanih snaga BiH, koji su danas ispraćeni u Afganistan, biti dosljedni nastavljači onoga što su do sada vojnici iz BiH pokazali u mirovnim misijama.

"Očekujemo da će oni i u budućnosti držati ne samo taj nivo nego dati još jači doprinos, tako da će BiH sa svojim oružanim snagama dati puni doprinos miru", rekao je Okolić.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Jeleč izjavio je da u Afganistan ide 45 pripadnika Oružanih snaga BiH među kojima su tri žene, čija je misija osiguranje objekata.

"Vojnici će tamo osiguravati objekte i sprečavati ulazak nepoželjnih. Najteži i najznačajniji dio posla je na ulazu u bazu", pojašnjava Jeleč.

On je dodao da u Oružanim snagama BiH trenutno ima oko šest posto žena, dodavši da je cilj osam posto žena.

Brigadir Radovan Ilić rekao je da su proteklih nekoliko mjeseci preduzete sve potrebe mjere na obučavanju i osposobljavanja pripadnika u svim procedurama i radnjama koje ih očekuju izvršenju mirovne misije u unutrašem osiguranju baze danskog kontigenta u misiji ISAF.

Ilić je rekao da do sada u mirovnim misijama nije zabilježen nijedan slučaj stradanja ili smrti pripadnika Oružanih snaga BiH, te da je obuka vojnika koje odlaze u mirovnu misiju u potpunosti provedena po NATO standardima.

Prema njegovim riječima, kroz operacije podrške miru do sada je prošlo između 550 i 600 pripadnika Oružanih snaga BiH.