BiH
320

Naser Orić prijavio tužilaštvu: Iz Beograda ga zove svjedok Samir Avdić i tvrdi da je zatočen

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je Avdić jedan od ključnih svjedoka Tužiteljstva BiH protiv Orića, ratnom se komandantu požalio da je ucijenjen i da ga u Beogradu zlostavljaju.

Dva mjeseca nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Nasera Orića, njegovi su advokati Vasvija Vidović i John Jones od Haškog tribunala i zvanično zatražili formiranje Pretresnog vijeća koje će Sudu u Sarajevu izdati nalog za trajnu obustavu tog postupka.

U dopisu upućenom haškim sucima Vidović i Jones upozoravaju da Tužilaštvo BiH tereti Nasera Orića da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac, premda su ubistva, kao i lokacije na kojima su se desila, ranije bili predmet istrage ICTY-ja.

Navodeći da je njihov branjenik pravomoćnom presudom Žalbenog vijeća Haškog suda početkom jula 2008. oslobođen svih optužbi, Orićev je advokatski tim istakao da mu se za isto kazneno djelo ne može dva puta suditi, te doveo u ozbiljnu sumnju vjerodostojnost novih dokaza do kojih je došlo Tužiteljstvo BiH.

Na ruku će im, svakako, ići činjenica da je novi predsjednik Haškog tribunala Carmelo Agius ranije bio predsjedavajući Pretresnog vijeća koje je Naseru Oriću izreklo prvostepenu presudu (osuđen na dvije godine zatvora), i da je upoznat sa svim detaljima sudskog procesa.

Advokati Nasera Orića su Tužilaštvu BiH već prijavili da je Samir Avdić sredinom septembra zvao njihovog branjenika i priložili transkripte snimljenih telefonskog razgovora.

Avdić i njegova supruga su u više navrata zvali Orića, rekli su mu da se nalaze u Beogradu, pa čak i tvrdili kako u Srbiji borave protiv svoje volje.

Ratnom je komandantu Srebrenice Avdić kazao i da mu je poznato kako spremaju optužnicu protiv njega, da se lažnim svjedocima plaća po 2.000 KM, te predložio Oriću da u Beograd pošalje svog advokata, kako bi se sastao sa njim.

Na koncu su Samir Avdić i njegova žena molili Nasera Orića da im pomogne, govorili kako su oboje u Beogradu zatočeni, da ih fizički maltretiraju, kao i da su svjedoku prijetili da će i sam završiti u zatvoru ukoliko ne bude svjedočio protiv Orića, objavila je Slobodna Bosna.