{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbrana traži obustavu postupka protiv Orića

9.11.2015. u 14:52
206
54
Odbrana traži obustavu postupka protiv Orića
206
Odbrana traži obustavu postupka protiv Orića
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odbrana Nasera Orića zatražila je od Haškog tribunala da naredi Sudu BiH obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njihovog branjenika s obzirom da mu se već sudilo za te zločine.
Advokati Vasvija Vidović i John Jones zatražili su da predsjednik Haškog suda imenuje posebno vijeće koje će narediti Sudu BiH da “trajno obustavi postupak protiv Nasera Orića” s obzirom da je 2008. godine u Haagu već pravosnažno oslobođen krivice za ratne zločine počinjene na području Srebrenice. Odbrana je istakla da mu se ne može dva puta suditi za isto djelo.

Sud BiH je sredinom septembra ove godine potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH (ABiH) u Srebrenici, i Muhić, pripadnik ovih snaga, optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.
Orićeva odbrana navodi da je postupak protiv njihovog branjenika u vezi s “istim vojnim aktivnostima koje su bile baza postupka pred Haškim sudom”.

“U predmetu u Haagu radilo se o operacijama muslimanskih naoružanih jedinica između maja 1992. i februara 1993. u Srebrenici i Bratuncu. Predmet pred Sudom BiH se tiče događaja u tim opštinama u drugoj polovini 1992. godine. Svi navodi nove optužnice se dovode u vezu s dešavanjima koje je Haško tužilaštvo razmatralo prije podizanja optužnice”, navodi se u podnesku advokata.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Odbrana je zatražila da se postupak okonča “po hitnom postupku”.

“Zbog postupka u BiH, Orić je pod mjerama zabrane koje mu onemogućavaju napuštanje Federacije BiH i nalažu redovno javljanje policiji. Te mjere utiču na njegov privatni i poslovni život. Uz mogućnost da mu se dvaput sudi za isto djelo, ove mjere stvaraju nesigurnost u Orićevom životu, koja je trebala biti zaustavljena oslobađajućom presudom u Haagu”, navodi se u podnesku.

Orić je prošlog mjeseca negirao krivicu i trenutno čeka početak suđenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: