Haag odbio zahtjev Odbrane Nasera Orića

Klix.ba
10.12.2015. u 17:35
0
64
Haag odbio zahtjev Odbrane Nasera Orića
0
Haag odbio zahtjev Odbrane Nasera Orića Foto: Arhiv/Klix.ba
Tribunal u Haagu odbio je zahtjev Odbrane Nasera Orića za obustavljanje postupka koji je protiv njega pokrenut pred Sudom BiH.
Zahtjev Orićevih advokata da se postupak protiv njega za ratne zločine na području Bratunca i Srebrenice obustavi, jer mu je već u Haagu suđeno za ista djela, odbio je sudija Mehanizma za međunarodne tribunale u Haagu Lin Daqun.

On je u odluci naveo da je Orić u Haagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i još šest osoba u tamošnjoj zgradi opštine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je s još jednim pripadnikom Armije BiH učestvovao u ubstvima dvije osobe u Bratuncu.

"Smatram da u trenutnoj situaciji tačke optužnice u BiH o ubistvima se bitno razlikuju od optužbi u Haagu, kada se porede način, vrijeme i mjesto navodnih zločina“, naveo je Daqun.

Odbrana je zatražila od Haškog tribunala da naredi Sudu BiH da obustavi postupak protiv Orića jer smatra da mu je Tribunal već sudio za te zločine.

Branioci Vasvija Vidović i John Jones su prošlog mjeseca zatražili da sud u Haagu naloži BiH da odustane od optužnice protiv Orića jer je 2008. godine pravosnažno oslobođen krivice za zločine na području Srebrenice i stoga mu se ne može dva puta suditi za isto djelo.

Orića je Tužilaštvo BiH optužilo kao nekadašnjeg komandanta jedinica Armije BiH (ABiH) u Srebrenici. Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio u septembru, tereti njega i Sabahudina Muhića za ubistvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice.

Orić je negirao krivicu u oktobru ove godine, a Sud BiH je objavio da će datum početka suđenja biti određen nakon što Haag donese odluku, prenosi BIRN - Justice Report.


Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: