BiH
36

Samir Avdić: Tjerali su me da svjedočim protiv Orića, Tužilaštvo BiH bez komentara

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Samir Avdić nedavno je u bh. medijima izjavio da je fizički maltretiran i nezakonito pritvoren u Srbiji kako bi svjedočio u slučaju protiv Nasera Orića. Iako je direktno prozvao i Tužilaštvo BiH iz ove institucije nemaju komentar na ove navode.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, nakon hapšenja Nasera Orića i zahtjeva da bude izručen Srbiji, izjavio je da postoje živi svjedoci koji tvrde da su prisustvovali zločinima koje je činio Orić.

Vučić je jasno rekao da se radi o Samiru Avdiću, koji je, prema najavama, trebao biti svjedok u slučaju koji se protiv Orića vodi pred Tužilaštvom BiH.

Samir Avdić je u najmanju ruku, kontroverzna ličnost.

Iz vremena dok je sarađivao sa srbijanskim Tužilaštvom, Avdića se nastojalo diskreditirati kao psihički oboljelu osobu.

Samir Avdić
Samir Avdić

No, do pravog zaokreta došlo je prije nekoliko sedmica kada je Avdić iznio tvrdnju da su ga sigurnosne službe Srbije uhapsile u Bosni i Hercegovini, prevezle ga u Srbiju i pet godina držale u pritvoru, kako bi ga natjerale da svjedoči protiv Nasera Orića.

Prema Avdićevim izjavama, Tužilaštvo Srbije, uključujući Vladimira Vukčevića, tužioca za ratne zločine Republike Srbije, Nebojša Ovanović, tužilac Okružnog tužilaštva u Bijeljini, te tužioci iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, učestvovali su na isti način i istoj pripremi još nekoliko svjedoka, kako bi iznosili laži o Oriću.

Niko od prozvanih nije našao za shodno da demantuje navode Avdića.

Iz Tužilaštva BiH nisu željeli komentarisati da li su u proteklom periodu ostvarivali bilo kakve kontakte sa Samirom Avdićem kao i da li je Avdić svjedok u bilo kojem postupku koje vodi ovo Tužilaštvo.

Iz Tužilaštva BiH nisu željeli komentarisati ni navode Avdića da su tužioci Tužilaštva BiH učestvovali u nelegalnom ispitivanju Avdića i tjeranju da svjedoči protiv Orića.

Optužbe Samira Avdića nisu željeli komentarisati ni u srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine.