"BiH - razglednica iz pakla"
0

FOTO / Naša zemlja među 60 najneuspješnijih u svijetu

Sarajevo-x.com
Deset država koje su među prvima na ovogodišnjoj listi najneuspješnijih su, nažalost, poznata grupa. Listu, koju je sastavio ugledni američki vanjskopolitički magazin "Foreign Policy", predvodi Somalija koja se već tri godine zaredom ne pomjera s tog mjesta.
Neredi pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu (Foto: AFP)
Neredi pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu (Foto: AFP)
Također, nijedna od spomenutih deset država nije pokazala mnogo poboljšanja, ako ga uopće ima, još od 2005, otkad su "Foreign Policy" i "Fondacija za mir" počeli objavljivati popis. Ukupno gledajući, u prvih 10 rotiralo se tek 15 zemalja u proteklih pet godina. Radi se o državama u kojima je, čini se, neuspjeh hronično stanje.

Ovogodišnji popis zasnovan je na 90.000 javno dostupnih izvora za analizu 177 zemalja kojima je gledano 12 mjerila stanja rasula – od pojave izbjeglica, preko ekonomske nemoći do kršenja ljudskih prava i sigurnosnih prijetnji. Uzeti zajedno, ovakvi indikatori govore koliko je zemlja (ne)stabilna. I na žalost za mnoge od 60 najugroženijih, vijesti iz 2009. su veoma ozbiljne.

U "vodećoj" Somaliji još jedna godina je prošla u bezakonju i haosu, s piratima koji pljačkaju po morima, dok je radikalna islamistička milicija "stegnula" ulice glavnog grada, Mogadiša. Preko Adenskog zaljeva, u već dugo zanemarenom Jemenu mogu se očekivati vijesti kad će bombaš samoubica, koji je trenirao tamo, pokušao oboriti komercijalni avion na putu za Detroit.

Afganistan i Irak zamijenili su mjesta na popisu, ali i dalje razmišljaju prvenstveno o odlasku američkih vojnika, dok izolirani Sudan gleda kako njegov diktator, Omar Hassan al-Bashir, prkosi potjernici Međunarodnog kaznenog suda, a ratom razorena Demokratska Republika Kongo je još jednom dokazala kako kao zemlja ima tek nešto više od imena.

Čak i dobre vijesti u ovim nesretnim državama teško mogu ublažiti sumorne činjenice. Koalicijska vlada u Zimbabveu uspjela je prevazići drugi najgori nastup hiperinflacije u historiji, uspijevši postići da zemlja ostvari pozitivan rast prvi put u više od deset godina, dok je Šri Lanka uspjela slomiti pobunu Tamilskih tigrova. No, zimbabveanski diktator Robert Mugabe i dalje provodi svoju diktaturu u Harareu, dok se Vlada u Šri Lanki suočava s ozbiljnim optužbama za grubo kršenje ljudskih prava.

Sierra Leone i Liberija, međutim, nisu više u 20 najneuspješnijih zemalja, a Kolumbija je postala zapanjujuća priča o uspjehu.

No, ukupna priča o popisu neuspješnih zemalja pokazuje da iz godine u godinu i nema previše razlika: Kriza u Gvatemali, Hondurasu, Iranu i Nigerija – među ostalima – prijete da gurnu te nestabilne zemlje do tačke rasula.

Nažalost, među najgorim zemljama svijeta naša se Bosna i Hercegovina, na 60 mjestu. U galeriji nazvanoj "Razglednice iz pakla" je i fotografija nedavnih protesta pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Ispod je napisano:

"Ratni veterani su u aprilu napravili haos pred zgradom federalne vlade. Uprkos prisustvu mirovnih snaga NATO-a u zemlji, Bosna i Hercegovina se nedavno našla na rubu političke katastrofe, a političke stranke koje su bile na suprotnim stranama u ratu 1992–1995. i dalje imaju bitno različite stavove".