{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH iza Ruande, Bocvane, Trinidada, Kazahstana...

S
10.9.2010. u 12:35
0
10
BiH iza Ruande, Bocvane, Trinidada, Kazahstana...
0
BiH iza Ruande, Bocvane, Trinidada, Kazahstana...
BiH na samom dnu po konkurentnosti
Prema najnovijoj listi konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma WEF, Bosna i Hercegovina se sa ukupnom ocjenom 3,70 nalazi na 102. mjestu, od 137 rangiranih zemalja. Iza BiH je po konkurentnosti, dakle, samo 37 zemalja, dok su ispred nas zemlje kao što su Trinidad i Tobago, Mongolija, Jamajka, Honduras, Kazahstan, Bocvana, pa čak i Ruanda!
U Hrvatskoj, koja se nalazi na 77. mjestu liste WEF-a, danas je Hrvatsko nacionalno vijeće za konkurentnost "diglo na noge" cjelokupnu javnost zbog pada od pet mjesta u odnosu na prošlu godinu. BiH je, s druge strane, popravila rezultat, pa je sa 107. mjesta skočila na i dalje loše 102. mjesto.

Kad je region u pitanju, ispred nas su svi: Slovenija je na 45. mjestu, Crna Gora na 49., a sasvim joj se približila i Makedonija na 79. mjestu. Albanija je na 88., a Srbija na 96. mjestu.

Kad su u pitanju pokazatelji koji su ocjenjivani, najgore je ocijenjena transportna infrastruktura koja je sa ocjenom 1,77 posljednja od 139 zemalja, a na dnu ljestvice smo i kad su u pitanju privatne kompanije i etilnost u privatnim firmama, obuci u toku rada, fleksibilnosti, efikasnosti, efikasnoj upotrebi talenta, te zdravstvu, osnovnom i visokom obrazovanju. Javne institucije dobile su "mršavu" tricu s kojom su na 116. mjestu. Loše stojimo i sa inovativnosti, domaćem tržištu, poslovnoj sofisticiranosti, ali i makreoekonomskom okruženju.

Na listi najbolje stoje Švicarska, Švedska, Singapur, SAD, Njemačka i Japan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: