{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija, BiH, Rusija i Kina su države "u opasnosti"

F
2.8.2010. u 16:02
0
18
Srbija, BiH, Rusija i Kina su države "u opasnosti"
0
Srbija, BiH, Rusija i Kina su države "u opasnosti"
Sarajevo
Prema klasifikaciji američkog magazina za vanjsku politiku Foreign Policy, izvršenoj na temelju 12 kriterija, Srbija se nalazi u grupi država "u opasnosti", dok je kao najstabilnija na zapadnom Balkanu ocijenjena Crna Gora.
Uz Srbiju, u skupini zemalja "u opasnosti" od izbijanja haosa je i Bosna i Hercegovina, dok je Hrvatska za korak ispred i nalazi se u grupi "graničnih" zemalja.

Crna Gora se nalazi tri mjesta ispred Hrvatske, također, u grupi "graničnih" zemalja, i prema tome može se okarakterizirati kao najstabilnija od svih zemalja zapadnog Balkana.

Većina država Evropske unije je u kategoriji stabilnih, a tu su i Japan i Sjedinjene Američke Države.

Na temelju kriterija koji su uzeti u obzir prilikom klasificiranja država Kina i Rusija su na listi za 2010. godinu također kao i Srbija svrstane u kategoriju država "u opasnosti".

Foreign Policy, u suradnju sa Fondom za mir, od 2005. godine redovito objavljuje listu najstabilnijih i najuređenijih zemalja uzimajući u obzir 12 parametara - od odliva stanovništva do ekonomske situacije u zemlji, stanja ljudskih prava i sveukupnih prijetnji po sigurnost i drugih.

Ove godine analizirano je 177 zemalja, a 60 njih svrstano je u red najnestabilnijih. Zemlje su razvrstane u pet kategorija - kritične, u opasnosti, granične, stabilne i najstabilnije.

Najstabilnije zemlje na svijetu su skandinavske države - Norveška na prvom mjestu, zatim Finska i Švedska, a slijede ih Švicarska, Republika Irska, Danska, Novi Zeland i Australija.

Uvjerljivo najnepovoljnija država za život je Somalija, a u grupi "kritičnih" slijede je također afričke države - Čad, Sudan, Zimbabve i DR Kongo.

Tik ispred njih nalaze se azijska krizna područja - Irak i Afganistan, prenio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: