Poboljšanje usluge
93

Naša stranka: Tim mobilnih ljekara treba mijenjati odsutne u domovima zdravlja u KS

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijećnica Naše stranke u Općinskom vijeću Ilidža Azra Jahić i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Neira Dizdarević, koordiniranim radom kroz različite nivoe vlasti inicirale su formiranje tima mobilnih ljekara kao rješenje za kvalitetniju zdravstvenu uslugu u domovima zdravlja.

Jahić je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža pokrenula inicijativu da nadležne općinske službe, s ciljem unaprijeđenja zdravstvene usluge koja se pruža građanima Ilidže, pokrenu zahtjev prema Ministarstvu zdravstva KS da odobri i prema Zavodu za zdravstveno osiguranje pokrene proceduru formiranja tima mobilnih ljekara koji bi bili zamjena odsutnim ljekarima.

"Naime, pacijentima je nemoguće zakazati pregled kod drugog ljekara u Domu zdravlja ukoliko je njemu dodijeljeni ljekar porodične medicine (ili drugi specijalista) na bolovanju ili godišnjem odmoru. Moguće je samo čekati pred ordinacijom sve dok drugi ljekar ne bude slobodan, što stvara ogromne gužve koje veoma teško podnose stariji, majke s malom djecom, kao i drugi pacijenti koji su oboljeli", kaže Jahić.

Inicijativu su pozitivno prihvatili domovi zdravlja, a kako bi ona što prije dobila podršku nadležnih kantonalnih institucija i zaživjela u praksi širom Kantona Sarajevo, uslijedila je i zastupnička inicijativa Naše stranke na posljednjoj sjednici kantonalne skupštine.

"Svojom zastupničkom inicijativom prema Ministarstvu zdravstva KS podržala sam formiranje tima mobilnih ljekara koji bi bili zamjena odsutnim ljekarima, a prema rasporedu tekućih i vanrednih potreba pojedinih domova zdravlja širom kantona. Pri tome je potrebno da Zavod za zdravstveno osiguranje KS, u saradnji sa domovima zdravlja, izvrši procjenu potrebnog broja zamjenskih ljekara i definira model finansiranja", ističe Neira Dizdarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

Dizdarević posebno naglašava da je ovo i primjer dobre koordinacije predstavnika Naše stranke na različitim nivoima vlasti kako bi građanima što prije omogućili kvalitetniji način življenja. Na ovaj način se pacijentima garantuje pravovremena i dostojanstvena zdravstvena usluga, smanjuje se gužva u čekaonicama, a mladim ljekarima pruža prilika za posao.