BiH
94

Naša stranka: Sramotna demonstracija snage u Višegradu

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Naša stranka najoštrije osuđuje odluku vlasti u Republici Srpskoj (RS) kojom je naređeno da se uklanjanjem riječi "genocid" oskrnavi spomen-obilježje na Stražištu u Višegradu.

Smatra tu odluku i njezino provođenje najgnusnijim i najgrubljim narušavanjem ljudskih prava, digniteta žrtava i slobode govora, saopćeno je danas iz Naše stranke.

"Vlasti RS-a proteklih dana hapse građane zbog javnog izražavanja političkih stavova na fejsbuku a ovim činom su napravili još jedan iskorak u korištenju totalitarnih metoda vladanja. Zaista je sramotno da vlast pokazuje mišice na mezarju tako što pošalje stotinu pripadnika specijalne policije da po političkoj naredbi upadnu na privatni posjed Islamske zajednice u BiH i brišu riječ 'genocid' sa spomenika. Ovaj akt je gaženje osnovnih prava na privatno vlasništvo i slobodu govora", izjavio je predsjednik Naše stranke Dennis Gratz.

"Ovakva vlast nema nikakvog osjećaja za pravdu, istinu, nema nikakvu, osim deklarativnu želju da radi na pomirenju i povratku, na suživotu, na poštovanju manjina i ugroženih. Ova vlast je trebala izaći sa svojim prijedlogom da se napravi spomenik žrtvama u Višegradu, ali se to nije desilo, čak naprotiv, jer ona poznaje samo teror većine. Također, mi smo svi iznenađeni izostankom reakcije velikih stranaka koje kontrolišu državne institucije, drže fotelje i imaju vremena pisati saopštenja u kojima napadaju jedni druge, iznose optužbe i laži a nemaju vremena baviti se ovim osnovnim civilizacijskim pitanjem", dodao je.

Naša stranka podržava udruženja žrtava u Višegradu te poziva sve nadležne organe u BiH, kao i institucije međunarodne zajednice, da zaštite prava ugroženih pripadnika manjina i spriječe tiraniju političke većine nad ljudskima pravima manjina.

"Ukoliko nijedna od odgovornih institucija ne reaguje, onda ne preostaje ništa drugo nego da se konačno izbriše riječ 'demokratija' u svim institucijama u RS-u jer vlasti RS-a više neće imati ni potrebu da skrivaju iza te riječi činove svoje totalitarne politike", navedeno je u saopćenju Naše stranke.