BiH
5

Mišković: Riječ genocid smeta većini građana Višegrada

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nama spomenik ne smeta, ali ta riječ koja stoji na njemu izuzetno smeta većem dijelu građana Višegrada, izjavio je nakon uklanjanja riječi “genocid” sa spomenika žrtvama ubijenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u Višegradu, načelnik te opštine Slaviša Mišković.

On je naveo da lokalna vlast ne pravi razlike ni prema kojem stanovniku Višegrada.

Mišković je naglasio  da vlasti bh. entiteta Republika Srpska (RS) uvažavaju sve žrtve, osuđuju sve one koji su izvršili zločine, ali da isto tako osuđuju i one koji u jednoj "ovakvoj, tolerantnoj atmosferi žele da naruše atmosferu u Višegradu".

“Bez dozvole su izgradili spomenik na kome piše sporna riječ da je u Višegradu izvršen genocid, bez ikakvih razloga, bez ikakvih dokaza”, kazao je Mišković.

“Bez obzira što smo imali potpuno pravo, s obzirom da spomenik nema nikakva odobrenja i da je samovoljno rađen, ja kao načelnik sam se odlučio da to riješimo na izuzetno tolerantan način, nama spomenik ne smeta, svako ima pravo da obilježi svoje žrtve u skladu sa zakonom o grobljima i spomenicima i nastojao sam da putem pregovora sa relevantnim bošnjačkim stranama razriješimo taj problem. Prije svega da oni samoinicijativno uklone tu riječ”, pojasnio je.

Govoreći o izvršenju rušenja kuće Sumbule Zebe poznate kao "živa lomača Pionirske ulice kuća Adema Omeragića" gdje je 14. juna 1992. godine živo spaljeno više od 70 civila Bošnjaka, on navodi da oni ne žele da poruše kuću.

“Mi smo samo imali rješenje da se onaj dio kuće, koji je mimo zakona rađen, poruši kako bi se dovelo u prethodno stanje”, pojasnio je Mišković.

On je dodao da je nakon sastanaka sa međunarodnim organizacijama u BiH, prije svega OHR-om, postignut dogovor da se “ne dira kuća u Pionirskoj te da se cijeli slučaj završi pravnim putem eksproprijacije, a da Bošnjaci sami izvrše uklanjanje riječi ‘genocid’”.

“To je trajalo oko mjesec dana, tako da smo danas pristupili izvršenju rješenja koje je pravno utemeljeno i uklonili smo riječ genocid”, kazao je Mišković.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a Miroslav Kojić kazao je danas da “nijedan pojedinac nije jači od zakona i od države”.

“Želim jasno da kažem da smo mi danas pokazali da izuzetno cijenimo i poštujemo sve žrtve nebitno iz kojeg naroda one dolaze. Mi želimo da pokažemo dostojanstven odnos prema žrtvama”, pojasnio je Kojić.

On navodi da je Višegrad slobodan grad, grad zajedništva i ljubavi u koji mogu da dođu svi koji požele.

"Mi smo samo uklonili riječ genocid koji niko nema pravo da samovoljno stavi", poručio je Kojić i dodao da u Višegradu nema nikakvih međunacionalnih nestabilnosti.

Blizu stotinu pripadnika policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), među kojima i pripadnici specijalne jedinice s ''fantomkama'', jutros je učestvovalo u uklanjanju riječi ''genocid'' sa spomenika žrtvama ubijenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu na mezarju Stražište u Višegradu.

Odluka o uklanjanju riječi ''genocid'' trebala je biti izvršena još 24. decembra 2013., ali su lokalne vlasti odustale od te namjere nakon što su predstavnici porodica žrtava i Medžlisa Islamske zajednice u BiH onemogućili inspektorici i radnicima da uđu u mezarje Stražište u Višegradu, gdje se spomen-obilježje žrtvama nalazi.

Podsjetimo, na jednoj strani spomenika, koji je otkriven 26. maja 2012. godine kada je klanjana dženaza i obavljen ukop 66 žrtava ekshumiranih 2010. godine iz jezera Perućac, piše "Svjedoci istine", a na drugoj strani "Spomen-obilježje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, djeci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu".

Spomen-obilježje predstavlja početak izgradnje Memorijalnog centra "Stražiste" koje je Udruženje "Ćuprija" iz Višegrada započelo u saradnji sa Medžlisom Islamske Zajednice Višegrad.