BiH
426

Višegrad: Žrtve karminom dopisale riječ "genocid" na spomen-obilježju

Anadolija
Blizu stotinu pripadnika policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), među kojima i pripadnici specijalne jedinice s "fantomkama", učestvovalo je u uklanjanju riječi "genocid" sa spomenika žrtvama ubijenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu na mezarju Stražište u tom gradu, a koje je izvršeno jutros oko 7 sati.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Pripadnici policije bili su u i oko mezarja Stražište i nikome nisu dozvolili pristup, pa ni novinarskim ekipama koje su namjeravale snimiti navedenu intervenciju. Uklanjanje riječi "genocid" izvršili su radnici komunalnog preduzeća iz Višegrada i predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove Općine Višegrad predvođeni urbanističko-građevinskom inspektoricom Ljiljanom Čiković.

Izvršenje sporne odluke bilo je zakazano u 8 sati, ali su na mjesto događaja policija, radnici i inspektorica Čiković izašli sat ranije te obavili navedeni zadatak. Kada su predstavnici porodica žrtava i Islamske zajednice u BiH došli na mezarje kako bi se ponovo suprotstavili izvršenju odluke, sve je već bilo završeno!

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ogorčena predsjednica udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić kazala je da će višegradske žrtve sada na nadgrobnom spomeniku (nišanu) svake žrtve u Višegradu staviti riječ genocid! Kazala je i da je ovo kukavički čin vlasti u Višegradu, dodavši da se u tom gradu ponavlja 1992. godina.

Nakon što je jutros uklonjena riječ ''genocid'' sa spomen-obilježja na mezarju Stražište, nešto iza 8 sati je jedna žena svojim crvenim karminom simbolično ponovo napisala riječ – ''GENOCID''.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Odluka o uklanjanju riječi "genocid" trebala je biti izvršena još 24. decembra 2013., ali su lokalne vlasti odustale od te namjere nakon što su predstavnici porodica žrtava i Medžlisa Islamske zajednice u BiH onemogućili inspektorici i radnicima da uđu u mezarje Stražište u Višegradu, gdje se spomen-obilježje žrtvama nalazi.

Podsjetimo, na jednoj strani spomenika, koji je otkriven 26. maja 2012. godine kada je klanjana dženaza i obavljen ukop 66 žrtava ekshumiranih 2010. godine iz jezera Perućac, piše "Svjedoci istine", a na drugoj strani "Spomen-obilježje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, djeci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu".

Spomen-obilježje predstavlja početak izgradnje Memorijalnog centra "Stražiste" koje je Udruženje "Ćuprija" iz Višegrada započelo u saradnji sa Medžlisom Islamske Zajednice Višegrad.