Sporna javna kuhinja
9

Naša stranka: Socijalno ugrožena djeca Lukavca su žrtve prepucavanja, to je nedopustivo

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Priča o Dječijoj javnoj kuhinji u Lukavcu koja još uvijek nije dobila novac iz općinskog budžeta, a o čemu je danas pisao portal Klix.ba, nagnala je na reakciju lukavačku organizaciju Naše stranke. Iz Naše stranke ističu da je sramotno da Lukavac uopće ima Dječiju javnu kuhinju, naglasivši da su mališani žrtve javnog prepucavanja, što je nedopustivo.
Podsjećamo, Dječija javna kuhinja u Lukavcu do danas nije dobila mjesečne tranše novca koje su im za funkcionisanje predviđene u budžetu Općine Lukavac za ovu godinu. Dok iz Dječije javne kuhinje navode da se nalaze u nezavidnom položaju, iz Općine Lukavac kažu da tranše nisu dostupne jer Udruženje altruista "Ruke prijateljstva", koje vodi ovu kuhinju, nije dostavilo traženu dokumentaciju koja je neophodna kako bi finansijska sredstva iz budžeta bila isplaćena.

Nakon objave članka uslijedila je reakcija lukavačke organizacije Naše stranke iz koje ističu da je polemika između Općine Lukavac i Dječije javne kuhinje danas zaintrigarala cjelokupnu bh. javnost zbog optužbi koje se iznose, a u čijem fokusu su socijalno ugrožena djeca.

"Sramotno je što Lukavac uopće ima Dječiju javnu kuhinju. Ako je djeci potrebna ta vrsta socijalne pomoć, ona mora biti diskretna i upućivana preko njihovih staratelja. Još teže pogađa činjenica da je danas Općina Lukavac u centru javnog skandala u BiH jer se ispostavilo da sporna javna kuhinja navodno nije dobila obećani novac od općine u iznosu od 12.000 KM, a da se iz Općine pravdaju činjenicom da nikad nisu dobili odgovarajuću dokumentaciju neophodnu da bi ta sredstva bila uplaćena", kazali su iz Naše stranke.

Iz ove stranke zahtijevaju odgovornost Općine Lukavac, ko god od strana u sporu da je u pravu.

"Ako su u pravu iz javne kuhinje i imaju svu potrebnu dokumentaciju, kako tvrde, općina im mora pod hitno isplatiti obećani novac. Ako je u pravu načelnik Delić i ako javna kuhinja zaista nikad nije općini dostavila dokaz o upotrebnoj dozvoli za objekt u kojem se vrši priprema hrane, saglasnost izdatu od Ministarstva obrazovanja TK, saglasnost Pedagoškog zavoda TK i škola iz kojih se vrši izbor djece za dodjelu obroka te saglasnost Centra za socijalni rad Lukavac, postavljamo pitanje: Kako to da je najveći lokalni organ vlasti dopustio da se iko bavi našom najranjivijom djecom, a da nikad nije dobio uvid da taj neko ima minimum uslova i kompetencija za tu vrstu rada", navode iz Naše stranke.

Iz Naše stranke su javno postavili i pitanje na osnovu čega neko koristi lične podatke lukavačke djece i uvid u njihovo socijalno stanje.

"Kako smo sigurni da do zloupotrebe toga ne može doći? Kako smo sigurni u kvalitet hrane koju dobijaju i da hrana dolazi do njih? I još se toj djeci prouzrokuje dodatno poniženje jer su sada žrtve javnog prepucavanja interesnih strana", ističu iz Naše stranke.

Kakav god ishod priče da bude, iz Naše stranke navode da će nastaviti insistirati na tome da se koncept Dječije javne kuhinje ukine.

"Javna kuhinja da, obroci za cijele porodice da, ako su u stanju potrebe. Da obroke preuzimaju roditelji, to da, ali izdvajati i stigmatizirati djecu, to nikad nećemo dopustiti", poručili su u svojoj reakciji iz lukavačke organizacije Naše stranke.