Sporna dokumentacija
135

Dječija javna kuhinja u Lukavcu u teškom stanju, još nisu dobili novac iz budžeta

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dječija javna kuhinja u Lukavcu, u kojoj se dnevno priprema 220 obroka, je u teškoj situaciji, s obzirom na to da još uvijek nisu dobili mjesečne tranše novca koje su im predviđene u budžetu Općine Lukavac za ovu godinu. Sporna je dokumentacija koju, prema tvrdnjama iz Općine Lukavac, udruženje koje vodi kuhinju nije dostavilo.

Dječija javna kuhinja u Lukavcu svakodnevno prima nove zahtjeve za izdavanje obroka. Međutim, oni ne mogu svima udovoljiti zbog teške situacije u kojoj se nalaze.

Dok iz Dječije javne kuhinje poručuju da se nalaze u nezavidnom položaju, iz Općine Lukavac ističu da tranše nisu dostupne zbog činjenice da Udruženje altruista "Ruke prijateljstva" nije dostavilo traženu dokumentaciju koja je neophodna kako bi finansijska sredstva iz budžeta bila isplaćena.

Selma Zukić, predsjednica Udruženja altruista "Ruke prijateljstva" koje vodi Dječiju javnu kuhinju, za Klix.ba kaže da je ovo udruženje od Općine Lukavac dobilo 12.000 KM iz budžeta, međutim, do danas im od tih sredstava nije isplaćena ni marka.

"Iako posjedujemo sve moguće papire te je nadležna komisija izlazila na teren i uvjerila se u stanje u kuhinji, mi novac još uvijek nismo dobili. Sada iz Općine Lukavac izmišljaju razloge kako novac ne bi bio isplaćen te nam traže odobrenja od Ministarstva obrazovanja TK i Pedagoškog zavoda TK, kao da hranu dijelimo po školama", kazala nam je Zukić.

S druge strane, načelnik Lukavca Edin Delić za Klix.ba kaže da ova općina socijalno-ugroženoj djeci pomaže na razne načine, a da je 12. marta ove godine Služba za upravu, društvene djelatnosti, mlade i boračko-invalidsku zaštitu Udruženju altruista "Ruke prijateljstva" uputila dopis sa zahtjevom za dostavljanje dokumentacije koju moraju predočiti svi budžetski korisnici.

Zahtjev za dostavljanje dokumentacije (Foto: Klix.ba)
Zahtjev za dostavljanje dokumentacije (Foto: Klix.ba)

Riječ je o dokumentaciji koja se koristi u svrhu utvrđivanja ispunjenosti uslova za rad i funkcionisanje Dječije javne kuhinje, ali ona, kako nam je potvrđeno iz ove službe, do danas nije dostavljena.

"Traženo je da se dostavi dokaz o upotrebnoj dozvoli za objekt u kojem se vrši priprema hrane, zatim saglasnost izdata od Ministarstva obrazovanja TK, saglasnost Pedagoškog zavoda TK i škola iz kojih se vrši izbor djece za dodjelu obroka te saglasnost Centra za socijalni rad Lukavac. Pored navedenog, traženo je da se dostavi dokumentacija o kriterijima na osnovu kojih se vrši izbor korisnika te ukupan broj i struktura korisnika usluga ove javne kuhinje. Bilo je određenih usmenih razgovora, ali ne i dostavljanja navedene dokumentacije", rekao je za Klix.ba Emir Kasumović, pomoćnik načelnika Delića za upravu, društvene djelatnosti, mlade i boračko-invalidsku zaštitu.

Voditeljica Dječije javne kuhinje ističe da će trenutne zalihe hrane kojima raspolažu biti dovoljne za isporuku obroka u narednih od mjesec do dva.

"Mi smo uporni, trudimo se za ovu kuhinju, ali smo na izmaku snage. Dokad ćemo se moći boriti ni sami ne znamo. Sami sebi plaćamo kiriju i režije, dobri ljudi nam pomažu donoseći namirnice, ali sada nam je problem lokalna zajednica od koje nemamo pomoći", rekla nam je Zukić.