{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naša stranka: Policija ne daje podatke o broju požara koje je uzrokovao čovjek

27.9.2017. u 12:56
71
9
Naša stranka: Policija ne daje podatke o broju požara koje je uzrokovao čovjek
71
Naša stranka: Policija ne daje podatke o broju požara koje je uzrokovao čovjek
Naša stranka organizirala je konferenciju za medije u Mostaru na kojoj je bilo govora o ugrožavanju prirodnih i kulturno-historijskih spomenika te koracima koje svi nivoi vlasti treba da urade vezano za ova samo u jednoj sezoni aktuelna pitanja. Stavljen je naglasak i na tešku situaciju u Počitelju.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na konferenciji su govorili Nasiha Pozder, potpredsjednica Naša stranke, i Marinko Šanje, aktivista iz Čapljine.

"Kada govorimo o požarima mi ne možemo dobiti konkretne podatke koliko ih je bilo, također se ne mogu dobiti podaci o tome koji su uzroci tolikih požara, policija također ne izlazi s podacima o broju požara koji su nastali ljudskim nemarom. Vlada HNK je u isto vrijeme bez ikakvog plana i vizije, a svi podaci govore da imamo najneproduktivniju skupštinu u cijeloj Federaciji BiH, kao i vladu, a premijer sebi daje vrlo dobru ocjenu", kazao je Marinko Šanje te se zapitao da li bi ocjena vlade bila ista da su se pitali građani.Šanje je kasnije dodao kako Vlada HNK krši Zakon o zastupljenosti spolova jer nema nijednu ženu i djeluje po principu 'neka zakon postoji, a mi ćemo po svom'.

"Ako se stalno hvale da su u suficitu, mi se pitamo gdje će uložiti taj novac, da ne dočekamo sljedeću sezonu požara potpuno nespremni, jer bi svaka vlada koja brine o svojim građanima u jeku sezone požara organizirala hitno zasjedanje. Mediji su bili jedni od kojih su građani dobijali informacije o požarima", dodao je Šanje te naglasio komplikovanost procedure za dobijanje helikoptera Oružanih snaga za gašenje.

Naglašeno je kako je Naša stranka uputila zahtjev za sazivanje tematske sjednice po pitanju požara i organizovala akciju pošumljavanja Rujišta, ali da i ovako nastoji aktualizirati ovu tematiku i kad ona više nije u medijima.

"Želimo konkretno znati šta se sprema za narednu ljetnu sezonu, sezonu požara, da li postoji i koliko novca postoji za vatrogasnu opremu", zaključio je Šanje.Potpredsjednica Naše stranke Nasiha Pozder kazala je da je na federalnom nivou isti nivo nemara te kad se sazove tematska sjednica govori se samo o aktuelnim podacima s terena, bez šire vizije kako problem riješiti.

"Kolega je govorio o komplikovanosti procedure za dobijanje helikoptera Oružanih snaga, jednak je problem u vezi s dobijanjem kanadera iz Hrvatske, s tim da imamo još jednu instancu pa zahtjev mora ići i u Brisel", navela je potpredsjednica Pozder, dodavši da se na terenu na konkretnim stvarima ne vidi postojanje suficita u federalnom ili nekom kantonalnom budžetu.

Pozder je aktuelizirala i problematiku zaštićenih spomenika kulture u Počitelju te navela kako je kod nas najlakše zaštititi neki spomenik, ali poenta zaštite je šta se radi poslije odluke o zaštiti. Vlada Federacije BiH je odgovorna za stanje u Počitelju te je u ime Naše stranke upućeno zastupničko pitanje o tome koliko je novca usmjereno na zaštitu nacionalnih spomenika u posljednjim godinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: