Zaštita sredine
71

Naša stranka: Policija ne daje podatke o broju požara koje je uzrokovao čovjek

Piše: R. D.
Naša stranka organizirala je konferenciju za medije u Mostaru na kojoj je bilo govora o ugrožavanju prirodnih i kulturno-historijskih spomenika te koracima koje svi nivoi vlasti treba da urade vezano za ova samo u jednoj sezoni aktuelna pitanja. Stavljen je naglasak i na tešku situaciju u Počitelju.

Na konferenciji su govorili Nasiha Pozder, potpredsjednica Naša stranke, i Marinko Šanje, aktivista iz Čapljine.

"Kada govorimo o požarima mi ne možemo dobiti konkretne podatke koliko ih je bilo, također se ne mogu dobiti podaci o tome koji su uzroci tolikih požara, policija također ne izlazi s podacima o broju požara koji su nastali ljudskim nemarom. Vlada HNK je u isto vrijeme bez ikakvog plana i vizije, a svi podaci govore da imamo najneproduktivniju skupštinu u cijeloj Federaciji BiH, kao i vladu, a premijer sebi daje vrlo dobru ocjenu", kazao je Marinko Šanje te se zapitao da li bi ocjena vlade bila ista da su se pitali građani.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Šanje je kasnije dodao kako Vlada HNK krši Zakon o zastupljenosti spolova jer nema nijednu ženu i djeluje po principu 'neka zakon postoji, a mi ćemo po svom'.

"Ako se stalno hvale da su u suficitu, mi se pitamo gdje će uložiti taj novac, da ne dočekamo sljedeću sezonu požara potpuno nespremni, jer bi svaka vlada koja brine o svojim građanima u jeku sezone požara organizirala hitno zasjedanje. Mediji su bili jedni od kojih su građani dobijali informacije o požarima", dodao je Šanje te naglasio komplikovanost procedure za dobijanje helikoptera Oružanih snaga za gašenje.

Naglašeno je kako je Naša stranka uputila zahtjev za sazivanje tematske sjednice po pitanju požara i organizovala akciju pošumljavanja Rujišta, ali da i ovako nastoji aktualizirati ovu tematiku i kad ona više nije u medijima.

"Želimo konkretno znati šta se sprema za narednu ljetnu sezonu, sezonu požara, da li postoji i koliko novca postoji za vatrogasnu opremu", zaključio je Šanje.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Potpredsjednica Naše stranke Nasiha Pozder kazala je da je na federalnom nivou isti nivo nemara te kad se sazove tematska sjednica govori se samo o aktuelnim podacima s terena, bez šire vizije kako problem riješiti.

"Kolega je govorio o komplikovanosti procedure za dobijanje helikoptera Oružanih snaga, jednak je problem u vezi s dobijanjem kanadera iz Hrvatske, s tim da imamo još jednu instancu pa zahtjev mora ići i u Brisel", navela je potpredsjednica Pozder, dodavši da se na terenu na konkretnim stvarima ne vidi postojanje suficita u federalnom ili nekom kantonalnom budžetu.

Pozder je aktuelizirala i problematiku zaštićenih spomenika kulture u Počitelju te navela kako je kod nas najlakše zaštititi neki spomenik, ali poenta zaštite je šta se radi poslije odluke o zaštiti. Vlada Federacije BiH je odgovorna za stanje u Počitelju te je u ime Naše stranke upućeno zastupničko pitanje o tome koliko je novca usmjereno na zaštitu nacionalnih spomenika u posljednjim godinama.