BiH
107

Naša stranka podnijela krivičnu prijavu protiv Salmira Kaplana

Piše: E.S.H.
Naša stranka je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo podnijela krivičnu prijavu protiv Salmira Kaplana, federalnog ministra kulture i sporta, a zbog sumnje da je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Prijava je podnesena na osnovu informacija koje je javnosti predočio Centar za istraživačko novinarstvo, kao i videoizjave samog Salmira Kaplana, u vezi sa konkretnim slučajem primanja naknade od 600 KM za smještaj u gradu u kojem je imao vlastiti stan, a za vrijeme obavljanja dužnosti ministra u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Kontaktirali smo ministra Kaplana koji nam je prvo rekao da nije znao za prijavu.

"Zanima me zašto su odabrali baš mene kada ima veliki broj zvaničnika i službenika koji koriste to isto pravo. Ja sam jedini prestao korisiti to pravo, jedini, od ovih hiljadu koji imaju to pravo", rekao je Kaplan za Klix.ba.

Dodao je da je jasno da Naša stranka na ovaj način pokušava na sebe skrenuti pažnju i prikupiti jeftine političke poene, ali i skrenuti pažnju sa svojih kandidata koji se "danas izjašnjavaju kao Bošnjaci, sutra kao Srbi ili Hrvati".

"To je jeftini politički potez koji nema nikakvog utemeljenja. Zakon je tu jasan i bolje im je da su podnijeli inicijativu za promjenu Zakona ili Udredbe o naknadama, ako već žele nešto da promijene", zaključio je Kaplan koji je pitao i zašto se samo on spominje kada pravo na naknadu od 600 KM koriste i drugi, a on se jedini odrekao tog prava i dao novac u humanitarne svrhe jer taj novac nije želio vratiti u budžet kako ne bi bio uplaćen nekome ko to "s moralnog aspekta ne zaslužuje".

"Zakonska i podzakonska regulativa je jasna, a mislim da sve dolazi od gospodina Suljagića, koji je do jučer primao bijeli hljeb, a sada glumi poštenje i drži kritike, iako je posljednji u društvu koji bi ih trebao držati", kazao je Kaplan.

Podsjetio je da je Emir Suljagić iz Demokratske Fronte, ali da je on jučer na Facebook profilu napisao da će podnijeti krivičnu prijavu, te da je Naša stranka vođena time prva povukla taj potez, a u cilju prikupljanja političkih poena.