BiH
4

Naša stranka osudila dogovor "šestorke" postignut u Mostaru

Klix.ba
Sporazum o principima sudjelovanja u vlasti, kojeg su u Mostaru potpisali lideri šest parlamentarnih stranaka u BiH, mada predstavljen kao čin napretka, ustvari je najava produbljivanja ustavne i političke krize u zemlji, smatra Naša stranka.

Naša stranka osudila je sporazumi ističući da je "stvarna svrha da se nastavi proces etničke teritorijalizacije FBiH i BiH i osnaži politički monopol nad etničkom pripadnošću kroz slabljenje državnih institucija i derogaciju državnih funkcija."

"Insistiranje na etničkom principu prilikom budućih izbora za Predsjedništvo i Dom naroda BiH znači davanje za prava onima koji su u etničkom čišćenju prepoznavali samo pragmatičnu politiku, a ne užasnu posljedicu ratnih zločina. Stranački lideri SDP, SNSD, SDS, SBB, HDZBiH i HDZ 1990 ovim sporazumom nastoje da građane Bosne i Hercegovine svedu na samo jednu dimenziju – onu etničku, i na taj način ih zauvijek svrstaju u pripadajuće torove", izjavio je predsjednik Naše stranke Dennis Gratz.

"Lideri ovih stranaka očito smatraju da naši ljudi ne mogu da glasaju kao slobodne građanke i građani BiH, već isključivo kao pripadnici svojih etničkih kolektiviteta. Ne treba uložiti veliki umni napor pa u takvom stavu prepoznati refleksije nekih mračnih epoha civilizacije, kao i odustajanje od Bosne i Hercegovine kao istinski multietničke, građanske države", dodao je Gratz.

Naša stranka je u saopćenju za medije navela da ekonomski elementi sporazuma potpisanog u Mostaru predstavljaju "najobičnije zamazivanje očiju javnosti i ponavljanje općih mjesta koja su lišena svakog stvarnog značenja".

"Lažno i isprazno zvuče riječi o evropskim integracijama, kada dolaze od onih koji žele da uspostave etnički princip u politici kao presudan, odnosno od onih koji su u svom dosadašnjem političkom djelovanju učinili sve što su mogli da Bosnu i Hercegovinu zaustave ili bar uspore na putu napretka. Osuđujemo praksu nametanja neinstitucionalnih političkih sporazuma kao političkih rješenja čiji se sadržaj suprotstavlja vladavini prava i zakona, pa i odlukama Ustavnog suda BiH, kao što je slučaj kod ovog u pogledu popisa nepokretne vojne i državne imovine", navode.

Naša stranka pozvala je sve građanski orijentirane političke subjekte, međunarodne institucije i sve stanovnike ove zemlje da se "angažuju na sprečavanju provođenja mostarskog sporazuma u djelo, jer bi time nastale teške, a možda i nepopravljive posljedice po Bosnu i Hercegovinu i normalizaciju života u njoj", kako su istakli u saopćenju.