|

Tihić: Dogovor iz Mostara ide na štetu BiH i Bošnjaka

Tihić: Dogovor iz Mostara ide na štetu BiH i Bošnjaka
192
A
Anadolija
20.11.2012. u 18:36
129
komentara
192

dijeljenja
Tihić: Dogovor iz Mostara ide na štetu BiH i Bošnjaka Sulejman Tihić (Foto: Anadolija)
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da "Zajednička izjava i dogovor o principima sudjelovanja u vlasti", a koju su danas u Mostaru potpisali čelnici šest vodećih bh. stranaka, ide na štetu države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda.
"Nećemo dozvoliti da takav jedan sporazum bude proveden, bez obzira na parlamentarnu većinu kojom oni raspolažu. Možemo dosta toga poduzeti. Koristit ćemo sve demokratske mehanizme, jedan pritisak javnosti, pa sve do mehanizama koje imamo u Domu naroda BiH. Tako da će to, na kraju, ostati mrtvo slavo na papiru", rekao je Tihić za Anadoliju.

Tihić ističe da je dogovor iz Mostara potvrda dosadašnjih pojedinačnih sporazuma. Prije svega, dogovora Zlatka Lagumdžije i Fahrudina Radončića sa Draganom Čovićem i Božom Ljubićem oko provođenja presude "Sjedić-Finci".

"Mi smatramo da je to korak unazad, da su to rješenja koja su za nas neprihvatljiva, jer, između ostaloga, stvaraju osnovu za formiranje trećeg entiteta. Time se Bošnjake i u FBiH svodi na političku manjinu. Također, ovo je potvrda Sporazuma Dodik-Lagumdžija i svega lošeg što on donosi. Pitanje ekonomskog razvoja koje se spominje u Zajedničkoj izjavi predstavlja tek uopćene fraze, pravce koji su ranije definirani. Nema tu ništa konkretno. Žele samo prikriti loše strane sporazuma. Ponavljam, SDA će se tome usprotiviti", izjavio je Tihić.
Prijavi grešku


Komentari (129)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...