{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Rješenja SNSD-a i SDP-a su visoko problematična"

1.11.2012. u 14:58
0
0
"Rješenja SNSD-a i SDP-a su visoko problematična"
0
"Rješenja SNSD-a i SDP-a su visoko problematična"
Organizacije civilnog društva najoštrije osuđuju sporazum SNSD-SDP, sklopljen između lidera ovih stranaka, s obzirom da velika većina previđenih rješenja udaljava BiH od ispunjavanja uslova neophodnih za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU i predstavlja korak unazad u odnosu na trenutno stanje, navodi se u saopćenju koje potpisuje 17 organizacija.
"Umjesto rješavanja pitanja, koje su se politički lideri obavezali ispuniti u okviru mape pute usaglašene sa EU, ovakvim sporazumom se predlažu rješenja koja će rezultate znatnog broja reformskih relativizovati ili čak poništiti, stoji u saopćenju.

Organizacije civilnog društva navode da je sa aspekta dostignutih demokratskih standarda, izmjene Izbornog zakona kojima se ponovo uvode zatvorene izborne liste, a prebrojavanje glasova obavlja samo u opštinskim komisijama, smatramo nedopustivim. Na ovaj način se ograničava postojeća sloboda izbora građanima/kama, a dodatno jačaju pozicije rukovodstava politčkih partija, te otvara prostor za manipulacije izbornim rezultatima i poništavanje demokratske volje glasača/ica.

"Strukturni dijalog o pravosuđu između BiH i EU, a ne vaninstitucionalni sastanci stranačkih lidera, mora predstavljati okvir za rješavanje nagomilanih problema sa kojima se suočava bh. pravosuđe. Predložena riješenja, kojima se mijenja postojeći način izbora sudija i tužilaca i u proceduru izbora uvode entitetski parlamenti, predstavlja korak nazad u reformi pravosuđa. U situaciji kada su politčki pritisci na rad pravosudnih institucija svakodnevni, usvajanjem ovakvih riješenja oni bi bili praktično institucionalizovani", navodi se u saopćenju.

Pedložena rješenja izmjena Zakona o državnim službenicima, kojima se proširuje broj pozicija na kojima će biti vršena politička imenovanja u državnoj službi, također ide u pravcu politizacije državne uprave, umjesto njenog profesionalnog jačanja i razvoja.

Pored navedenih, brojna druga rješenja koja su na netransparentan način dogovorena između SNSD-a i SDP-a, visoko su problematična sa stanovišta vladavine prava i demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini. Dodatno je zabrinjavajuće što se unaprijed najavljuje njihovo usvajanje po hitnom postupku i bez mogućnosti podnošenja amandmana od strane zastupnika/ca građana/ki u državnom parlamentu, što je još jedan udar na demokratiju od strane ovih stranaka i njihovih lidera. Stoga ovaj sporazum, čija realizacija može dovesti do nesagledivih i nepovratnih štetnih posljedica, smatramo izrazom potpunog odsustva političke odgovornosti i odgovornosti političkih partija prema građanima/kama.

Organizacije potpisnice:

Transparency International
Centri civilnih inicijativa
UG Zašto ne
Evropski istraživački centar
Fondacija za kreativni razvoj
UG Oštra nula
Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA
Inicijativa mladih za ljudska prava
Sarajevski otvoreni centar
Forum građana Tuzla
Euro Rom
OP Revolt
Pravni institut u BiH
Koalicija 143
Fondacija CURE
Fondacija EKIPA
Centar za zastupanje građanskih interesa

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: