Koalicija organizacija civilnog društva
8

Prijedlog dva HDZ-a ne može biti kredibilan napor na putu u EU

Klix.ba
Predstavnici dva HDZ-a
Predstavnici dva HDZ-a
Koalicija organizacija civilnog društva osuđuje neodgovornost predstavnika političkih partija u BiH, prije svega HDZ i HDZ 1990, koji su, uprkos oštrom protivljenju organizacija civilnog društva, uputile u parlamentarnu proceduru prijedlog koji je identičan onom koji su ranije dogovorili SDP i HDZ.

"Smatramo da bi ovaj prijedlog, ukoliko bude usvojen, produbio diskriminaciju i značajno umanjio ljudska prava, te doveo do konačne podjele BiH društva i ozakonio etnički ekskluzivitet kao princip funkcionisanja društva, što je apsolutno neprihvatljivo", poručili su iz koalicije organizacija civilnog društva.

"Kao što smo ranije naglašavali, ovaj prijedlog stavlja građane/ke BiH koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna etniciteta u trajno diskriminiran položaj, uvodeći tzv. 'vrijednost glasa' umanjuje im pasivno biračko pravo kroz smanjenu mogućnost kandidiranja u kantonalnim skupštinama, faktički onemogućuje svaku mogućnost njihovog ulaska u Predsjedništvo BiH, te potpuno minimizira učešće izabranih predstavnika/ca iz ove grupacije u procesu predlaganja i donošenja odluka. Bosanskohercegovačka javnost bi morala biti svjesna da najdiskriminatornije odredbe u ovom prijedlogu zapravo ni na kakav način nisu u vezi sa rješavanjem presude 'Sejdić-Finci', te kao takve ne bi smjele biti dio ovog paketa, jer dodatno komplikuju i zloupotrebljavaju provedbu presude suda u Strazburu", navodi se u saopštenju.

Iz ove koalicije su pozvali izabrane predstavnike građana/ki BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentu Federacije BiH da onemoguće da ovaj prijedlog dobije potrebnu većinu u parlamentima. Svaki izabrani predstavnik u parlamentima koji bi glasao za ovakav prijedlog bi time dao glas za diskriminaciju i ograničavanje ljudskih prava, te bi trajno bio odgovoran za konačan kraj građanskog društva u BiH i ustavnu legitimizaciju rezultata etničkog čišćenja u BiH.

Na kraju, Koalicija organizacija civilnog društva poziva predstavnike Evropske unije da ostanu dosljedni osnovnim vrijednostima na kojima EU počiva - a to su antidiskriminacija, jednakost i ljudska prava - i ni u kojem slučaju ne uvaže ovaj prijedlog kao kredibilan napor predstavnika/ca vladajućih partija u BiH u kontekstu rješavanja presude "Sejdić-Finci". Imajući u vidu da su organizacije civilnog društva uputile ka parlamentu BiH nekoliko veoma kredibilnih i stručnih prijedloga koji tretiraju ovu problematiku, predstavnici Evropske unije bi, prihvatanjem ovog prijedloga kao kredibilnog, potpuno diskreditovali i napore civilnog društva i pokazali da se, u tom pogledu, nimalo ne razlikuju od predstavnika BiH političkih partija, te da su spremni diskriminaciju i ograničavanje ljudskih prava priznati kao "legitiman korak" u evropskim integracijama.

U ime Koalicije organizacija civilnog društva, potpisnici/e su bili Dervo Sejdić, Jakob Finci, UG Zašto ne (Sarajevo), Kali Sara - Romski informativni centar (Sarajevo), ACIPS (Sarajevo), Forum građana Tuzla, Sarajevski otvoreni centar, OKC Abrašević (Mostar), Antifašistička akcija BiH, Pravni institut u BiH (Sarajevo), Euro Rom (Tuzla), Inicijativa mladih za ljudska prava (Sarajevo), Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA (Sarajevo), Akcija građana (Sarajevo), UNSA GETO (Banja Luka), REVOLT (Tuzla), Fondacija Ekipa (Sarajevo), Evropski istraživački centar (Sarajevo), Fondacija CURE (Sarajevo) i Fondacija za kreativni razvoj (Sarajevo).