Haški tribunal
0

Naređeno vještačenje Mladićevog zdravstvenog stanja

FENA
Vijeće Haškog tribunala (ICTY) naložilo je da se izvrši potpuno medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Ratka Mladića, kako bi se utvrdio “stepen ozbiljnosti njegovih zdravstvenih tegoba”.

Alphons Orie, sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), zatražio je da registrar Haškog tribunala do 6. decembra ove godine izvrši potpuno medicinsko vještačenje Mladića, kojim bi se razjasnilo njegovo zdravstveno stanje.

"Potpuni izvještaj o zdravlju optuženog će pomoći Vijeću u pretpretresnom periodu da bolje procjeni na koji način će zdravstveno stanje uticati na pripremu suđenja", navedeno je u odluci Haškog tribunala.

Sudija Orie je istakao da će potpuna informacija o zdravstvenom stanju optuženog Mladića omogućiti Vijeću MKSJ-a da osigura “pravedno i ekspeditivno suđenje”.

Iako niti Mladićeva Odbrana niti Haško tužilaštvo nisu podnijeli zahtjev za vještačenje Ratka Mladića, kako je navedeno u odluci, o zdravstvenom stanju optuženog je više puta govoreno na sjednicama zatvorenim za javnost.

Mladić, nekadašnji načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), koji je uhapšen u maju ove godine, tereti se za genocid u Srebrenici u julu 1995., kao i genocid nad nesrpskim stanovništvom u još osam bosanskohercegovačkih općina 1992. godine. Mladiću se na teret stavlja i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i teroriziranje stanovnika Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, te uzimanje osoblja Ujedinjenih nacija (UN) za taoce od 1992. do 1995. godine.

Statusna konferencija u predmetu “Mladić” zakazana je za 8. decembar, javio je BIRN-Justice Report.