Srbijanski ljekari pregledali Ratka Mladića

F
FENA
17.11.2011. u 19:14
0
7
Srbijanski ljekari pregledali Ratka Mladića
0
Srbijanski ljekari pregledali Ratka Mladića
Grupa srbijanskih ljekara pregledala je u Haaškom tribunalu Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, optuženog za genocid u Srebrenici, izvještavaj beogradski mediji, prenoseći kako će rezultati pregleda ostati nepoznati javnosti.
Glasnogovornica Haaškog tribunala Nerma Jelačić kazala je kako je Mladić ove sedmice pregledan u pritvoru, u prisustvu holandskih ljekara zaduženih za njegovo liječenje. ''Ljekari iz Srbije imat će mogućnost o svojim nalazima izvijestiti sekretara Tribunala, ali ne i prepisati terapiju'', objasnila je Jelačić. Pozivajući se na pravila Haaškog tribunala, ona nije mogla iznijeti više detalja o posjeti ljekarskog tima iz Srbije.

Mladićevo zdravstveno stanje, podsjetila je Jelačić, već je bilo narušeno prije njegovog dolaska u Tribunal i od tada se radilo na njegovom poboljšanju. Haaški tribunal Mladiću je u srijedu naredio da se podvrgne potpunom ljekarskom pregledu koji će pokazati je li u dovoljno dobrom zdravstvenom stanju da prati suđenje.

Haaško tužiteljstvo se boji da bi Mladić, kojem je 69 godina i koji se često žalio na loše zdravstveno stanje, mogao umrijeti prije nego što mu bude suđeno, kao što se dogodilo bivšem jugoslavenskom moćniku Slobodanu Miloševiću koji je umro prije izricanja presude.

"Potpuni zdravstveni pregled optuženoga pomoći će sudu u predraspravnoj fazi da bolje procijeni može li i u kojoj mjeri njegovo zdravstveno stanje utjecati na pripremu skorašnjeg suđenja", naglašava se u pisanoj izjavi predsjedavajućeg sudije Alphonsa Orieja.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici te za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva diljem BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Uhapšen je krajem maja ove godine u Srbiji nakon gotovo 16 godina skrivanja, nakon čega je 31. maja prebačen u pritvor Haaškoga suda gdje čeka početak suđenja.


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: